Suicide Room – Sala samobójców (2011)

Regie: Jan Komasa | 110 minuten | drama | Acteurs: Jakub Gierszal, Roma Gasiorowska, Agata Kulesza, Krzysztof Pieczynski, Bartosz Gelner, Danuta Borsuk, Piotr Nowak, Filip Bobek, Kinga Preis, Anna Ilczuk, Bartosz Porczyk, Piotr Glowacki, Aleksandra Hamkalo, Krzysztof Dracz

Dominik (Jakub Gierszal) is achttien jaar oud en afkomstig uit een familie van hoge stand. Hij heeft alles wat hij wil, maar toch loopt het niet allemaal zo makkelijk als Dominik zou denken. Er groeien bij hem gevoelens voor een mannelijke klasgenoot. Wanneer zijn medescholieren hier achter komen, wordt Dominik al snel op internet  belachelijk gemaakt. De angst om zijn klasgenoten onder ogen te komen loopt zo hoog op dat hij zijn leven als het ware op het internet besluit voort te zetten. Hij meldt zich aan bij de interactieve wereld van ‘Second life’. Hier ontmoet hij het mysterieuze meisje Sylwia (Roma Gasiorowska) die hem meeneemt naar een wel heel speciale kamer, een kamer voor  mensen die een einde aan hun leven willen maken.

‘Suicide Room’ van regisseur Jan Komasa is alles behalve een vrolijke maar zeker een realistische film. De angst om de wereld onder ogen te komen en mensen die zich in hun kamer opsluiten om zo van een interactief netwerk hun nieuwe leven te maken is actueel en deze kracht van het internet wordt nog wel eens onderschat. Jan Komasa toont met ‘Suicide Room’ hoe een bizarre huiselijke situatie, waarin Dominik nauwelijks liefde krijgt van zijn ouders die te gebrand zijn op hun carrière, volledig kan ontsporen, zijn sociale ontwikkeling belemmert, hij volledig kan omslaan in depressie en zelfs tot suïcidale gedachten kan leiden.

De combinatie van het acteerwerk en de animatie is een bijzondere maar komt niet helemaal goed uit de verf. Cinematografisch gezien staat de film als een huis, maar jammer genoeg komt de animatiestijl soms wat goedkoop over en weet daardoor niet continu te imponeren. Daarentegen zijn de scènes over Dominik en zijn steeds verdere terugtrekking op het internet uitstekend. De dialogen met zijn vriendin Sylwia zijn op zijn minst gezegd boeiend en de kloof tussen zijn ouders en Dominik die almaar groter wordt, is schokkend om te zien.
Het interessante uitgangspunt waarin Dominik met ‘Second Life’ een wereld ontdekt  waar gelijkgestemden en gepijnigde jongeren praten over het onbegrip van de wereld en een vroegtijdige beëindiging van hun leven, laat uiteindelijk zien dat er niks glorieus is aan de dood. De scène waarin een overdosis aan medicijnen wordt genomen is zo afschuwelijk in beeld gebracht dat deze werkelijk door merg en been gaat.

‘Suicide Room’ is een sterke coming-of-age film die van begin tot eind blijft intrigeren. Dit is vooral te danken aan het uitstekende acteerwerk van Jakub Gierszal en Roma Gasiorowska. Een Poolse aanrader.

Meinte van Egmond

‘Suicide Room’ verschijnt donderdag 10 mei 2012 op DVD.