Sunrise (2014)

Regie: Partho Sen-Gupta | 85 minuten | drama | Acteurs: Adil Hussain, Tannishta Chatterjee, Gulnaaz Ansari, Komal Gupta, Esha Amlani, Ashalata Wabgaonkar, Hridaynath Jadhav, Chinmay Kambli, Nandini Bora, Komal Gawade, Ramdas Jadhav, Swapnaneel Jaykar, Tauqueer Alam Khan, Rakesh Mehra, Ashish More

In India verdwijnen jaarlijks zo’n 100.000 kinderen. Kinderhandel en kindprostitutie is een groot probleem in India. Regisseur Partho Sen-Gupta kaart dit maatschappelijke probleem in zijn tweede speelfilm ‘Sunrise’ aan. Dat is dapper. Helaas staan goede intenties niet altijd garant voor een goede film en ‘Sunrise’ vormt geen uitzondering.

Politie-inspecteur Joshi (Adil Hussain) zit in een rouwende fase. Zijn dochter Aruna is jaren geleden op zesjarige leeftijd ontvoerd. Joshi doet onderzoek naar kinderen die in de prostitutie zijn beland en zijn zoektocht mengt zich als het ware met een steeds terugkerende droom waarin hij duistere figuren najaagt die de kinderen ontvoeren.

Het verhaal van de inspecteur en de scènes met zijn vrouw  Leela (Tannishtha  Chatterjee), die letterlijk gebroken is door het verdriet over hun verloren dochter, zijn het meest interessant, terwijl dit ook beter uitgewerkt had kunnen worden. De aanwezigheid van Aruna is nog zo voelbaar in dit tragische gezin. Voor Leela maakt ze ook daadwerkelijk nog onderdeel uit van hun gezin. Zij verkeert in een bijna lethargische houding. Het samenspel is sterk tussen de twee acteurs maar verder is deze achtergrond over de inspecteur niet bijster interessant. De scènes met de jonge meisjes in de kleine ruimtes waar ze moeten slapen zijn naar, maar ook hier is het alsof er net wat mist.

In ‘Sunrise’ wordt het kwaad (de meisjes ontvoerende entiteit) afgebeeld als een schaduw. Het gebruik van schaduwen als de ‘vijand’ om zo niet alleen de focus op een individu te richten maar ook op de overkoepelende criminele organisaties is op zich goed bedacht. Toch komt dit in de praktijk vooral slap en goedkoop over.

‘Sunrise’ is vooral een duistere film. Het regent continu in de Indiase hoofdstad Mumbai.  Nu is het een verademing om een film uit India te zien die geen vrolijke Bollywoodmusical is, maar dit intens treurige verhaal weet helaas niet te pakken of te ontroeren. ‘Sunrise’ is een productie waarvan de verschillende segmenten jammer genoeg geen geslaagd geheel vormen.

Meinte van Egmond