Sunshine (1999)
Regie: István Szabó | 180 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: James Frain, John Neville, Deborah Unger, David de Keyser, Miriam Margolyes, Jennifer Ehle, Molly Parker, Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Rosemary Harris
Soms wil je het liefst een film met diepgang zien die niet alleen literair verantwoord is dankzij de talloze poëtische dialogen, maar snak je ook naar een historisch sausje dat een niet zo bekende geschiedenis uit de doeken doet, terwijl een vleugje romantiek ook wel gewenst is. Zo’n film bestaat niet? Zeker wel, beste cinematografische veelvraat! ‘Sunshine’ is zo’n propvolle arthousefilm die allerlei genres samensmeedt tot een kloeke kijkervaring van een kleine drie uur. ‘Sunshine’ belicht drie generaties van de Sonnenschein familie. Het verhaal begint halverwege de 19e eeuw en eindigt in 1956. De Joodse familie woont in Hongarije, een land dat aan constante veranderingen onderhevig is. De opkomst van het Nazisme en communisme gaat gepaard met een golf van antisemitisme. Voor de trotse Sonnenscheins zit er niets anders op dan hun familienaam te veranderen in het Hongaars klinkende Sors. Met een andere achternaam hoopt de Joodse familie mee te kunnen draaien in het Boedapest van de 19e en 20e eeuw, maar dat valt vies tegen. Racisme, fatalistische liefdes en jaloezie zijn slechts enkele obstakels waar de Sonnenscheins tegenaan botsen.
Ondanks de niet misselijke speelduur van drie uur, kakt ‘Sunshine’ nergens in. Daarvoor gebeurt er te veel in een relatief korte tijd. Regisseur István Szabó verhaalt over de politieke strubbelingen van Hongarije uit de 19e en 20e eeuw, maar besteedt ook veel tijd aan het liefdesleven van de mannelijke leden van de Sonnenschein Dynasty. Een goede zet, want het politieke drama blijft menselijk dankzij de romantische strubbelingen en de romances worden nooit te zoetsappig, omdat er altijd gevaar dreigt voor de Joodse casanova’s. Wel is de film propvol geworden door de ambitieuze opzet. Ook blijft de families niets bespaard. De ellende blijft in vloedgolven binnenstromen als de sluizen eenmaal zijn open gezet. Door drie verschillende familieleden afwisselend de hoofdrol te geven, zorgt Szabó wel voor lucht. Grootvader, vader en zoon hebben andere persoonlijkheden en de daarbij behorende problemen wat voor variatie en de nodige lucht zorgt. Toch komt ‘Sunshine’ soms gekunsteld over. De drie hoofdrollen worden allemaal gespeeld door een persoon: Ralph Fiennes. De Brit vertolkt grootvader (bebaarde man), vader (met snor) en zoon (gladgeschoren) Sonnenschein. Je moet er wel bijblijven, want de karakteristieke kop van Fiennes komt veelvuldig voorbij en de camera besteedt veel aandacht aan de grote, groene kijkers van de acteur. Let vooral op de gezichtsbeharing, om te zien welk personage hij speelt. Gelukkig is Fiennes niet de minste en blijft het een genot om de man in actie te zien.
‘Sunshine’ is een episch familiedrama dat tegelijkertijd de geschiedenis van Hongarije en de opkomst van het communisme en het toenemende antisemitisme laat zien. Druk, vol, ambitieus, gekunsteld, mooi, beeldend, sfeervol: allemaal termen die van toepassing zijn op ‘Sunshine’. Fans van drama en Ralph Fiennes mogen dit stuk niet missen.
Frank v.d. Ven
Waardering: 4
Bioscooprelease: 27 februari 2003