Superbad (2007)

Regie: Greg Mottola | 114 minuten | komedie | Acteurs: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Bill Hader, Seth Rogen, Martha MacIsaac, Emma Stone, Aviva Farber, Joe Lo Truglio, Kevin Corrigan, Clement Blake, Erica Vittina Phillips, Joe Nunez, Dave Franco, Marcella Lentz-Pope

‘Superbad’ is een feest. Weliswaar niet direct, want in het begin is het aftasten: wat wordt dit voor film? Er worden zoveel komedies gemaakt en het gros is niet best, of hooguit aardig. De titels zijn goed, met lekkere funkmuziek en amateuristisch dansende silhouetten. Vervolgens hoor je de eerste dialogen. Twee beste vrienden, tieners en seks, grove taal (meisjes worden beoordeeld op hun “dicktaking abilities”), grote praatjes, vooral van die dikke (Jonah Hill), die dunnere (Michael Sera) is extreem rustig. Het zijn wel nerds, maar gelukkig niet te zwart-wit neergezet. Nog geen schaterlach. Langzaam maar zeker komt de dieselmotor op gang. Dan volgen de eerste hilarische momenten en vanaf dat moment is de trein niet meer te stoppen.

Ooit Amerikaanse agenten met getrokken pistolen een feestje zien binnen stormen en “prepare to be fucked by the long dick of law!” horen roepen, iedereen naar buiten sturend, om vervolgens in de lege kamer een paar biertjes achterover te slaan? En, eh, nee, de politie komt er niet zo best af in dit verhaal. Altijd even de zwaailichten aanzetten als het stoplicht op rood staat, lachuh.

Doet het plat aan? Klinkt het als elke willekeurige teenage comedy? Misschien, maar dat is het niet. Daarvoor zit er te veel klasse in het team van de makers. Producer Judd Apatow (‘Talladega Nights’ en ‘The 40 Year Old Virgin’), regisseur Greg Mottola (met zijn eerste komedie) en scenarist/ acteur Seth Rogen (‘Knocked Up’) begrijpen dat echte humor pas komt als de kijker zich werkelijk met de personages heeft geïdentificeerd.

‘Superbad’ bouwt de spanning langzaam op, totdat die je, haast ongemerkt, bij de strot heeft gegrepen. De boys komen in een ongekende nachtmerrie terecht, een achtbaanrit die hen steeds verder van hun natte jongensdromen lijkt te verwijderen. En oh, wat hoop je dat ze eruit komen. En doordat de spanning groot is, komen de grappen extra lekker aan. Misschien moet je een jongen zijn om je helemaal in te kunnen leven in die personages, maar als dat lukt, zit je gebakken.

Verwijzingen naar de funk van Bootsy Collins doen er niet veel toe, het is geen 70’s film, maar de muziek werkt prima; muziek die overigens heerlijk spaarzaam is, precies goed. Alles is in balans, de personages zijn, op de agenten na (het ijzersterke duo Bill Hader en Seth Rogen), nauwelijks karikaturen, maar toch leuk en zeer geloofwaardig. Het is vooral wat hen overkomt en hoe ze erop reageren waar de humor in schuilt.

Aan het einde wordt het toch ook best onroerend, maar op een manier dat je er eventueel ook om mag lachen, want dat is waar deze film voor gemaakt is: lekker ongedwongen lachen. Big fun van begin tot eind, zonder leeg te zijn! Lekker grove dialogen, die kloppen bij de karakters: “be cool man! She likes you, she wants to suck your penis!” ‘Superbad’ is supercool en waarschijnlijk de leukste komedie van 2007.

Arjen Dijkstra

Waardering: 5

Bioscooprelease: 8 november 2007