Supercross (2005)

Regie: Steve Boyum | 77 minuten | actie, drama, romantiek, sport | Acteurs: Steve Howey, Mike Vogel, Cameron Richardson, Sophia Bush, Aaron Carter, Channing Tatum, Robert Patrick, Robert Carradine, Carolina Garcia, Ryan Locke, J.D. Pardo, David Castillo, Erin Bates, David Pingree, Alana Austin

‘Supercross’ is de tweede film van regisseur Steve Boyum. Na zijn eerste film ‘Meet the Deedles’ uit 1998, die overigens volledig is geflopt, doet Steve Boyum met deze film een tweede poging om zijn regisseurkunsten te tonen.

Hij heeft hiervoor een entourage gekozen, die hem niet vreemd is. Hij is immers zelf een uitstekende motorcrosser, die uit eigen ervaring kan putten. Het overbrengen hiervan lukt alleen niet. De acteurs komen niet overtuigend over en weten de kijker dan ook niet mee te slepen in de dramatische ontwikkelingen, die in deze korte film aan bod komen. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Op de eerste plaats laat het script weinig ruimte over voor karakterontwikkeling en een degelijke opbouw van verhaallijnen. De film duurt al met al slechts zevenenzeventig minuten. Daarnaast zijn de gekozen acteurs niet in staat om op een goede wijze gestalte te geven aan hun personages. De casting is duidelijk gericht op het uiterlijk en niet op de inhoud. De enige uitzondering is Robert Patrick, die eigenlijk een vreemde eend in de bijt is omdat hij wel kan acteren.

Verder ligt de nadruk teveel op de motorcrosswedstrijden, die ruimschoots in beeld zijn en waarin de meest gevaarlijke stunts worden uitgehaald. Regelmatig worden beelden in slow motion getoond of spectaculaire shots bevroren. De achtergrond van Steve Boyum is hier debet aan. Hij heeft een behoorlijk lijst aan filmklassiekers (onder andere ‘Apocalypse Now’, ‘The Blues Brothers’, ‘Sea of Love’, ‘True Romance’en ‘Thelma & Louise’), waarin hij als stuntman of stuntcoördinator actief is geweest. Het overdadig in beeld brengen van de stunts maakt dat de film eentonig wordt voor de neutrale kijker. Een motorcrosser of liefhebber hiervan zal dit juist beter waarderen. De film houdt dan ook het midden tussen een promotieclip voor de motorcross en een niets zeggende tv-film, want meer kan en mag het niet genoemd worden.

We moeten dus concluderen dat ‘Supercross’ hetzelfde lot is toebedeeld als ‘Meet the Deedles’.

Lodi Meijer