Superjuffie (2018)

Recensie Superjuffie CinemagazineRegie: Martijn Smits | 84 minuten | familie | Acteurs: Diewertje Dir, Hassan Slaby, Harry Piekema, Carly Wijs, Maarten Wansink, Jeevan Dhanpat, Josephine Nollen, Lucas Reijnders, Bente Wallenburg, Ilse Warringa, Huub Smit, Lukas Dijkema, Florien Ferdinandus, Oren Schrijver, Thijs van Aken, Liz Vergeer, Vajèn van den Bosch

Hoe zou het zijn om met dieren te kunnen praten? Bijna elk kind zal (bij het zien van zijn of haar huisdier) die gedachte wel eens hebben gehad. Dat gegeven ligt aan de basis van “Superjuffie”, een populaire kinderboekenreeks van schrijfster Janneke Schotveld. En zoals bij andere boekenseries zoals “Dummie de Mummie” en “Dolfje Weerwolfje” volgt op dat succes nu een film, die in grote lijnen het verhaal volgt van het eerste deel.

Hierin is te zien hoe juf Josje Superjuffie wordt, die alleen met dieren kan praten als er een dier in nood is. Zij moet haar nieuwe krachten combineren met haar nieuwe baan op een basisschool die onder leiding staat van de strenge Meester Snor. De leerlingen Bo, Mimoun, Toby en Mila hebben haar geheim ontdekt en helpen haar zo veel mogelijk. En dat terwijl de directeur van de dierentuin ook nog eens op mysterieuze wijze verdwenen is. Kortom genoeg ingrediënten voor een kinderfilm. Maar maken al die ingrediënten ook een lekker gerecht? In het geval van ‘Superjuffie’ meestal wel.

De film richt zich overduidelijk op wat jongere kinderen met wat over-the-top karakters als Meester Snor en Edna Engelenhaar en voor hen zal de film prima te volgen zijn. Dit komt mede door de stapsgewijze introductie van alle subplots. Eerst moet duidelijk worden dat juf Josje een nieuwe baan heeft. Check. Dan hoe ze aan haar krachten komt. Check. De leerlingen moeten het ook ontdekken. Check. En ten slotte kan het “echte” verhaal beginnen, waarin directeur Jan dus verdwijnt terwijl de boosaardige Edna Engelenhaar ten tonele verschijnt. Check. Het afwerken van de checklist schept overzicht maar zorgt er tevens voor dat de film wat vol aanvoelt. Er zijn wel een hoop vakjes af te vinken.

Daarnaast is er een ander puntje van kritiek en dat is dat het acteerwerk soms wat onder de maat lijkt. Vooral de jongere acteurs lijken soms meer op te lezen dan echt te acteren, maar dat is iets wat vooral de oudere kijker zal opvallen en voor de jongere kijkers geen probleem zal zijn. Maar dit zijn twee kleine minpuntjes voor een film die ook wel weer prima weg kijkt. Er zit een lekker tempo in en het verhaal is goed te volgen. En ook blijft het leuk om dieren te zien (en te horen) praten. Dat is wel een extra vleugje dat van ‘Superjuffie’ een smakelijk gerecht maakt.

Ton te Slaa

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2018
DVD-release: 13 februari 2019