Supervulkaan – Supervolcano (2005)

Regie: Tony Mitchell | 110 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Michael Riley, Gary Lewis, Shaun Johnston, Adrian Holmes, Jennifer Copping, Rebecca Jenkins, Tom McBeath, Robert Wisden, Susan Duerden, Jane McLean, Sam Charles, Kevin McNulty, Emy Aneke, Garwin Sanford, Shelagh Mitchell, Daryl Shuttleworth, Link Baker, Rukiya Bernard, Gary Chalk, Bill Fellows, Dan Joffre, Chris Kalhoon, Jill Krop, Michael Teigen, Lucia Walters

‘Supervulkaan’ is indrukwekkend, angstaanjagend maar voornamelijk een goede informatieve actiefilm. Verpakt in een mooi ‘’jasje” bevat de film behoorlijk veel achtergrondinformatie wat de kijker in een doorsnee film over natuurrampen, zoals ‘Twister’, niet kan vinden.

Michael Riley is één van de hoofdrolspelers, hij komt net als alle andere spelers erg natuurlijk over. Het lijkt er op dat de personages erg dicht bij hun eigen persoonlijkheid zijn gebleven. Dit maakt deze informatieve actiefilm nog interessanter en mooier dan die in eerste instantie al was. In ‘Supervulkaan’ zijn onder andere de volgende acteurs te bewonderen; Gary Lewis, bekend van ‘Billy Elliot’ en Shaun Johnston bekend van ‘The Dead Zone’. De acteurs zetten allemaal een zeer intens stukje acteerwerk neer.

Of de kijker zich ook werkelijk bang moet maken voor zo’n enorme vulkaanuitbarsting als in ‘Supervulkaan’ is de vraag. De film is soms ietwat overdreven, maar in de gemiddelde Discovery documentaire is dit nog veel beter zichtbaar. Tony Mitchell en zijn crew willen met ‘Supervulkaan’ vooral laten zien dat de natuur veel schade aan kan richten wanneer de gevaren niet op tijd worden ingeschat. Bang voor een rampscenario als in ‘Supervulkaan’ hoeven we gelukkig niet te worden. De film is puur bedoeld om het publiek aan het denken te zetten.

De makers hebben het duffe karakter van doorsnee documentaire weten vermijden en een prachtige actiefilm gemaakt over de gevolgen van een uitbarsting van een enorme vulkaan. ‘Supervulkaan’ is erg boeiend en zeker aan te raden voor alle actiefilmliefhebbers, maar ook voor mensen die meer over vulkanen te weten willen komen.

Hermia Pullen