Surrogates (2009)

Regie: Jonathan Mostow | 88 minuten | actie, thriller, romantiek | Acteurs: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, Ving Rhames, Michael Cudlitz, Valerie Azlynn, Boris Kodjoe, Helena Mattsson, Rachel Sterling, Jack Noseworthy, Jordan Belfi, Devin Ratray, Stream, Rick Malambri, Ned Vaughn, James Francis Ginty, Ella Thomas, Nicholas Purcell, Catherine Pierce, Chris Parson, Chad Williams, David Conley, Eamon Brooks    

Na ‘Terminator 3: Rise of the Machines’ (2003) stort regisseur Jonathan Mostow zich wederom op geavanceerde, ‘menselijke’ robots in ‘Surrogates’. Dit keer komt het geweld echter uit de menselijke hoek.

De (buiten)wereld waarin we ons begeven in ‘Surrogates’ bestaat uit bijna alleen maar surrogaten; fysiek aantrekkelijke, menselijke robots die op afstand ‘bestuurd’ worden door hun hosts. Deze hosts zijn mensen die thuis vanuit hun luie stoel hun perfecte ‘ik’ het leven laten leiden zoals ze dat zelf zouden willen. Maar dan met een veel aantrekkelijker lichaam, meer mogelijkheden en zonder fysieke risico’s. Althans, dat is de bedoeling! Want het onmogelijk geachte gebeurt: twee surrogaten worden ‘vermoord’ en hun hosts worden eveneens dood in hun stoel teruggevonden.

Klusje voor – de surrogaten van – FBI agenten Greer (Bruce Willis) en Peters (Radha Mitchell) dus. Want hoe kon dit gebeuren? Wat voor wapen heeft de dader gebruikt? En waarom? Als een van de slachtoffers de zoon van de uitvinder van surrogaten blijkt te zijn rijst al snel het vermoeden dat de dader in elk geval gezocht moet worden in de hoek van de opstandelingen; mensen die in elke stad hun eigen, afgeschermde reservaat bezitten en niets van de surrogaten moeten hebben. Alleen: hoe kun je daar op onderzoek uit gaan als ze je geen toegang verlenen?

‘Surrogates’ is snel, ziet er spectaculair mooi uit en heeft zeker een interessant uitgangspunt: “”Wat als de perfecte wereld niet zo perfect blijkt te zijn?”” Niets nieuws op zich, maar het wordt hier op een veelzijdige manier gepresenteerd. Niet alleen door de onmogelijk geachte moorden, maar ook door het persoonlijke leed waarmee veel hosts van surrogaten eigenlijk te maken hebben. Zoals dat van Greers eigen vrouw Maggie (Rosamund Pike), die vlucht in pillen en zich verschuilt achter haar surrogaat-ik wanneer Greer naar haar menselijkheid verlangt. Daarnaast wordt er een dikke knipoog gemaakt naar de werkelijkheid, waar uiterlijke perfectie – zeker in Hollywood – vaak tot in het waanzinnige doorgevoerd wordt. In ‘Surrogates’ wordt maar weer eens aangetoond dat het uiteindelijk toch nooit voldoende is. Zelfs de ‘perfecte’ surrogaten gaan hier nog voor een behandeling naar de schoonheidssalon (van diezelfde Maggie). Erg grappig!

Grappig is ook Greers surrogaat. Man, wat ziet Bruce Willis er daar uit! Nee, dan liever de ‘echte’ versie met kaal hoofd en ruig stoppelbaardje. Gelukkig neemt die het in de film dan ook al snel over van zijn verwoestte surrogaatexemplaar. Jammer alleen dat hij hier geen rol heeft die vraagt om droge, cynische teksten tijdens zijn jacht op de bad guy(s). Zo zien we hem toch het liefst!

‘Surrogates’ steekt goed in elkaar, ondanks het feit dat een fictieve werkelijkheid als in dit verhaal blijkbaar nooit helemaal waterdicht te krijgen is. Waarom zijn er bijvoorbeeld nog FBI-agenten als er helemaal geen criminaliteit meer was? En in de reclame van VSI (de producent van surrogaten) wordt duidelijk gemaakt dat je met je surrogaat kunt voelen zoals je dat zelf zou kunnen. Maar wanneer jouw surrogaat tegen een rijdende auto aan loopt heb je vervolgens geen centje pijn… Daarnaast is het einde wel erg dubieus en vraag je je af; heb ik nou niet goed opgelet of kan dit eigenlijk niet volgens de eerdere uitleg van het ‘systeem’?

Maar goed, dat zijn kleine kanttekeningetjes die de pret verder niet mogen drukken. Aan de meeste details is namelijk wél erg veel aandacht besteed. ‘Surrogates’ is anderhalf uur puur entertainment, waarin duidelijk invloeden uit ‘The Stepford Wives’ (2004), ‘The Island’ (2005) en de ‘The Matrix’ (1999) terug te zien zijn. Hield je ook van die films dan is ‘Surrogates’ absoluut een aanrader!

Brian Ligtvoet

Waardering: 4

Bioscooprelease: 15 oktober 2009