Survivor (2014)

Regie: John Lyde | 95 minuten | actie, avontuur, fantasie, science fiction, thriller | Acteurs: Danielle Chuchran, Kevin Sorbo, Rocky Myers, Ruby Jones, Melanie Stone, Blake Webb, Abigail Mason, Andrew Dee Jones, Paul D. Hunt, James C. Morris, Braxton McAllister, Nicola Posener

Nadat de aarde uit haar baan raakte en er door de verdamping van al het water geen leven meer mogelijk was op de planeet, verlieten zeven ruimteschepen, met aan boord de laatste menselijke overlevenden, de aarde op zoek naar een nieuw thuis. Na een jarenlange zwerftocht door de ruimte, denken de laatste vertegenwoordigers van de mensheid eindelijk een bewoonbare planeet te hebben gevonden en gaan ze op verkenning naar hun mogelijk nieuwe thuis. Hun schip crasht echter op de onbekende planeet en het verkenningsteam wordt gevangengenomen door onbekende wezens. Kate Mitra, een van de verkenners, kan ontsnappen en bundelt uiteindelijk haar krachten met een geheimzinnige en gemaskerde bewoner van de pas ontdekte planeet. Het doel: haar vrienden redden uit de handen van een vervaarlijke horde mensenetende mutanten.

Hoe goed of slecht ‘Survivor’ in de praktijk is, heeft voor een groot deel te maken met de verwachtingen die je als kijker vooraf koestert. Wie zijn zinnen gezet heeft op een grootse fantasiefilm of een spetterend sf-spektakel met een intrigerende plot, sterk acteerwerk of hoogstaande speciale effecten komt helaas bedrogen uit. ‘Survivor’ is in veel opzichten een typische B-film die te lijden heeft onder een zeer clichématig en flinterdun verhaal, soms houterige dialogen en enkele plotholes waar zelfs een personenauto doorheen past. Origineel is de film bovendien ook niet, want het thema van ruimtereizigers die stranden op een vreemde planeet met vijandige levensvormen is al meermaals (denk bijvoorbeeld aan ‘After Earth’, ‘Prometheus’ of ‘Pitch Black’) op een heel wat betere manier aangepakt.

Zijn je verwachtingen echter meer aan de bescheiden kant, dan valt er af en toe toch nog wel een beetje plezier te beleven aan dit werkje. Hoewel een groot deel van de film gereserveerd is voor scènes met de rennende, paardrijdende (ja, op de buitenaardse planeet die zich duizenden lichtjaren van de aarde bevindt, loopt ook een door de eerste menselijke kolonisten meegebracht paard rond) en zeker niet onappetijtelijke hoofdrolspeelster Danielle Chuchran, zien sommige vechtscènes in ‘Survivor’ er voor een budgettair bescheiden ‘straight to video-film’ zowaar nog alleszins redelijk uit. Dat geldt ook voor de monsterlijke, enigszins mensachtige wezens die samen met een stel gemaskerde mensen (die ook een geheel nieuw taaltje hebben bedacht) de nieuw ontdekte planeet bewonen. Een goede film is ‘Survivor’ zeker niet, maar mits je niet met al te hoge verwachtingen op de bank plaatsneemt, kan de prent dienstdoen als een soms aardig niemendalletje op een verloren avond of middag.

Frank Heinen

‘Survivor’ verschijnt donderdag 29 januari 2015 op DVD.