Suske en Wiske & De Texas rakkers (2009)
Regie: Mark Mertens, Wim Bien | 85 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Frank Lammers, Jeroen van Koningsbrugge, Pierre Bokma, Xander de Buisonjé, Daniel Boissevain, Kees Boot, Raymonde de Kuyper, Nanette Drazic, Marijn Klaver, Javier Guzman, Jennifer Hofman, Dennis van der Geest, Jeroen van der Boom
‘Suske en Wiske & De Texas rakkers’ is na ‘Suske en Wiske: De Duistere Diamant’ (2004) de tweede film, gebaseerd op de beroemde strips van Willy Vandersteen, maar deze is in 3D tekenfilmstijl, om een beetje bij de tijd te blijven. De Belgische productie kostte bijna 10 miljoen euro (!), wat veel is voor Belgische en Nederlandse maatstaven. Bij Pixar of Dreamworks lachen ze daar om, maar de Belgen hebben het niet slecht gedaan met hun ‘beperkte budget’: het ziet er door de band genomen prachtig uit allemaal.
Het eerste wat opvalt (in de in Nederland uitgebrachte versie) is dat alle hoofdrollen door Nederlandse stemmen zijn gedubd, uitstekend weliswaar, maar het haalt het Vlaamse er helaas een beetje vanaf. En dan komen Suske en Wiske volgens de tekst ineens ook uit Nederland. Iets anders dat wennen is, is de 3D stijl van de animatie, toch wel. Het is niet slecht gedaan (hoewel het net geen Pixar is), vooral bepaalde voorwerpen zoals metalen vervoersmiddelen en stoffen zien er prima uit, maar de personages lijken minder op hun origineel. Dit wordt een beetje goedgemaakt worden door de ogen in ieder geval in de oude stripstijl te laten, te weten twee zwarte stippen, maar dat haalt weer de werking van het 3D realisme onderuit. Afijn, compromissen dus.
Wat voor film is dit eigenlijk, wat is de doelgroep? Gezien het simpele verhaaltje en het milde verloop van actie en drama (u bent waarschijnlijk wel bekend met die aanpak uit de strips) zou je zeggen: dit is voor basisschoolkinderen. Toch is de oorspronkelijke Suske en Wiske strip ook voor volwassenen bedoeld, met name door soms rake, maar op zijn minst grappige, licht (politiek) geëngageerde verwijzingen, die meestal bij de linkse Lambik vandaan komen. Grappen zitten er wel in dit verhaal, maar ze zijn mild en komen niet altijd even goed uit de verf. Er zijn ook geen actuele thema’s aangesneden, wat bij de moderne strips nog wel eens gebeurt.
Suske en Wiske zijn oorspronkelijk uiteraard de helden van het verhaal, hoe kan het ook anders, aan het einde krijgen zij dan ook de meeste credits, maar is dat wel helemaal terecht? Qua ontwikkeling en eigenlijk ook qua noodzaak en centrale positie in het verhaal (zoals helden dat toch moeten hebben) komen ze er eigenlijk maar bekaaid vanaf. Dat is ook in de strip wel een beetje zo; iemand als Lambik is een publiekslieveling en ook Jerommeke zien we graag in actie, zelfs Barabas en zijn Gyronef ontbreken niet. Maar Suske en Wiske zelf missen een beetje aanwezigheid en scherpte. Ze doen hun dingetje, maar het venijn waar bijvoorbeeld Wiske (vooral in de oudere stripafleveringen) mee is behept, ontbreekt en dat is jammer. En per saldo zijn Lambik en Jerom eigenlijk meer de helden van dit verhaal.
Al met al is dit een geslaagde animatie, waarbij het budget ‘probleem’ ondergeschikt is gemaakt, door een team van gemotiveerde mensen. Toch had het een en ander inhoudelijk wel wat scherper gekund. De film scoort dus op vorm, maar minder op inhoud, het is allemaal wat risicoloos, het verhaal, de personages. Redelijk onderhoudend, maar daar is het ook wel mee gezegd. Helemaal leuk is het waarschijnlijk alleen voor de jongere kinderen, maar okay, gezellig met de familie moet ook nog wel lukken, dan kunnen pa en ma in ieder geval genieten van de mooie animaties.
Arjen Dijkstra
Waardering: 3
Bioscooprelease: 23 juli 2009