Suspect (2005)

Regie: Ivan Boeckmans, Guy Lee Thys | 94 minuten | drama |  Acteurs: Gene Bervoets, Karlijn Sileghem, Zoë de Roovere, Ellen ten Damme, Elias Mentzel, Joke Dvynck, Frank Focketijn, Gert Portael, Daan Stuyven, Rudolph Segers, Mireille Leveque, Karen van Malederen, Fred van Kuyk, Jeroen van Dyck, Francine de Bolle, Alain van Goethem, Tiany Kiriloff, Michel Bauwens, Jan Dyck, Olivier De Smet, Wille NGala, Piet de Praitere, Tanja Cnaepkens, Eric Kempeers, Werner Gielis

In dit familiedrama zijn de verhoudingen tussen de verschillende gezinsleden erg onduidelijk. Er wordt langs elkaar heen geleefd, weinig echt gesproken en niemand weet wat de ander bezig houdt. Door deze situatie weet niemand meer wat echt is en zijn de dingen niet zoals ze lijken.

De film brengt op een integere wijze in beeld hoe omstandigheden en gebeurtenissen in een perspectief worden geplaatst en dan met name in ieders individuele perspectief. Zaken gaan daardoor een eigen leven leiden en het wordt een strijd om te beoordelen wat de waarheid is. Zeker als deze waarheid ook is gestoeld op eigenbelang, of als substituut dient voor andere nare gevoelens, waarover in het gezin wordt gezwegen.

De vier gezinsleden leven ieder met hun eigen problemen, die ze ieder ook voor zich moeten oplossen. Puberdochter Sandy is erg in de war. Ze vindt veel steun bij haar gehandicapte broer maar heeft steeds terugkerende nachtmerries die ze niet kan plaatsen. Daarbij is haar relatie met stiefvader Rob moeizaam. Ze voelt dat er op haar wordt gelet en daar heeft ze moeite mee. Wanneer ze op een bijeenkomst op school vertelt over haar relatie met haar stiefvader, worden deze gebeurtenissen verkeerd uitgelegd. En ze spreekt ze niet tegen, ze laat het gebeuren. En dit is het begin van een sneeuwbal, kleine onschuldige voorvallen worden in het perspectief van een beschuldiging geplaatst en het duurt niet lang voordat Rob door zijn vrouw het huis uit wordt gezet, zijn baan verliest en wordt opgepakt op verdenking van incest.

Ondanks de misplaatste perspectieven, vooronderstellingen, vooroordelen en clichés, zet de film de personages zo neer, dat je ook nog begrip voor een ieder kan opbrengen. Hierdoor is het zeer duidelijk hoe het zo ver kan komen, en dat is een groot compliment voor de film. Daarbij spelen met name Sandy (Zoë de Roovere) en moeder Nell (Karlijn Sileghem) zeer overtuigend en geloofwaardig. De film draagt veel spanning in zich en wordt nergens melodramatisch. Het geeft op een indringende wijze weer hoe een klein voorval in een stroomversnelling kan eindigen in een moeilijk terug te draaien, onware situatie, waarin geen daders zijn, maar wel slachtoffers. Enig minpuntje van de film is dat een aantal neergezette thema’s slechts marginaal worden uitgewerkt, zoals de rol van de gehandicapte broer, de herkomst van de rancune van de hulpverleenster en de dood van de vader van Sandy. Desondanks is deze film zeer indringend en de moeite van het bekijken zeker waard.

Sharon Vonk