Suzume – Suzume no tojimari (2022)

Recensie Suzume CinemagazineRegie: Makoto Shinkai | 122 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Shôta Sometani, Sairi Itô, Kotone Hanase, Kana Hanazawa, Ryunosuke Kamiki, Ann Yamane, Akari Miura

Suzume is een zeventienjarige scholiere die, zoals we in de openingsscène van de gelijknamige anime van Makoto Shinkai zien, nog altijd getraumatiseerd is door de dood van haar moeder. Twaalf jaar geleden kwam zij om bij een aardbeving en Suzume’s nachtmerries worden hier nog altijd door bepaald. Suzume is destijds liefdevol opgevangen door haar tante Tamaki, maar beiden worstelen nog met verdriet en rouw.

Op weg naar school ontmoet Suzume een vreemdeling, die haar vraagt naar de locatie van een losstaande deur. Toevallig weet het meisje zo’n plek en ze wijst hem de weg. Geïntrigeerd – misschien nog wel meer door het uiterlijk van de knappe jongeman dan door zijn vreemde vraag – vervolgt Suzume haar weg naar school, maar haar gedachten blijven naar de bijzondere ontmoeting gaan. De scholiere besluit de lessen van die dag te laten voor wat ze zijn en gaat naar de ruïne waar ze de onbekende naar toe heeft gestuurd.

Eenmaal bij de verlaten en verwoeste onsen (heetwaterbad) aangekomen ziet Suzume inderdaad een deur midden in het water staan. Ze waadt er naartoe maar als ze er doorheen stapt, kan ze de vreemde wereld, waartoe deze toegang biedt en die ze voor een fractie van een seconde ziet, niet binnengaan.

In het water staat een klein beeldje, maar als ze dat optilt, wordt het ineens levend. Suzume schrikt zich wild, maar nog meer als ze later die dag een grote donkerrode wolk in de lucht ziet, die precies in die onsen lijkt te beginnen. Het is nog vreemder als niemand in haar omgeving die onheilspellende wolk ziet. Suzume keert terug naar de onsen en ziet daar de vreemdeling, die met alle macht probeert de deur te sluiten. Instinctief voelt ze het belang van deze actie, ze helpt hem en samen slagen ze er in de deur te sluiten.

Omdat de jongeman, Sōta heet hij, gewond is geraakt bij deze reddingsactie, neemt Suzume hem mee naar huis en verzorgt ze zijn wond. Vanaf dat moment slaat de fantasie van Makoto Shinkai helemaal op hol als het beeldje, dat een kat geworden is, vanaf de vensterbank van Suzume’s slaapkamer de twee toespreekt en vervolgens Sōta verandert in een houten kinderstoeltje.

‘Suzume’ is een razendsnel verteld en visueel overdonderend avontuur, dat gaat over magische krachten, traumaverwerking, opgroeien en natuurrampen en de herinneringen daaraan. Om maar een open deur in te trappen (ha ha): de aardbeving in 2011 in Japan is van grote invloed geweest op Makoto Shinkai en dat werkt in deze film in elke scène door. De reis die Suzume en Sōta (in stoelvorm) samen maken is niet alleen voor het titelpersonage meer dan een levensbepalende gebeurtenis. Suzume maakt daadwerkelijk een flinke ontwikkeling door, door te leren hoe ze haar trauma onder ogen moet zien. Ook Sōta, en een aantal bijpersonages, leren zichzelf beter kennen. Door die ontwikkeling heen vervlecht Shinkai kleine humoristische scènes, zodat ‘Suzume’ nooit zwaar aanvoelt, zoals bijvoorbeeld het viral gaan van de kat.

Sommige verhaalelementen zijn niet helemaal voldoende uitgewerkt en als je er langer over nadenkt, roepen deze meer vragen op dan dat Shinkai beantwoordt, maar wellicht is een tweede kijkbeurt daar een oplossing voor. De schilderachtige animatie is in ieder geval zo intens mooi, dat je rustig ‘Suzume’ twee keer (of vaker) achter elkaar zou kunnen zien, omdat je zonder twijfel steeds nieuwe dingen ontdekt in de rijk gedetailleerde film. Er worden diverse animatiestijlen gecombineerd: van zeer realistische structuren tot bijna kinderlijke animaties (het stoeltje had ook door een brugklasser getekend kunnen zijn), maar het geheel werkt absoluut.

’Suzume’ vertelt een fantasierijk verhaal met overtuigende personages op een visueel uitermate bevredigende wijze. Ondersteund door de muziek van de componist Kazuma Jinnouchi en de rockband Radwimps (de titelsong is een oorwurm van jewelste) is ‘Suzume’ een geheide cultklassieker. Wedden dat deze film geschiedenis gaat maken?

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 april 2023