Sweat (2020)

Recensie Sweat CinemagazineRegie: Magnus von Horn | 105 minuten | drama | Acteurs: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski, Lech Lotocki, Magdalena Kuta, Dominika Biernat, Katarzyna Dziurska, Wiktoria Filus, Bartosz Sak, Edgar Griszczuk, Dorota Zieciowska, Katarzyna Cynke, Bogna Defecinska

Je wordt al moe als je ernaar kijkt. In het Poolse drama ‘Sweat’ is de dertigjarige Sylwia een fitnessidool van de meest energieke soort. Al in de eerste vijf minuten zien we haar los gaan als instructrice bij een massale workout in een soort winkelcentrum. Als influencer op social media verdient Sylwia geld en gratis schoonheidsproducten, die ze moet promoten aan haar 600.000 volgers op Instagram. Eenmaal thuis wordt ze ontvangen door de liefde van haar leven, het brave hondje Jackson.

Ondanks het succes is Sylwia zo’n beetje de meest eenzame persoon in Polen. Hoe dat zo komt zien we in de eerste helft van ‘Sweat’. De film beslaat drie dagen uit Sylwia’s leven, waarin we zien hoe gecompliceerd én oppervlakkig het leven van een influencer kan zijn. In een van de mooiste scènes ontmoet Sylwia een fan die ongeremd haar hart bij haar uitstort. Als Sylwia dan iets persoonlijks over zichzelf wil vertellen, weet de fan daar absoluut geen raad mee en neemt snel de benen. We zien ook een typisch Pools verjaardagsfeestje bij Sylwia’s familie. Dan begrijp je waarom het fitnessidool voor de spotlights heeft gekozen: bij haar familie ziet niemand haar staan en wordt ze niet voor vol aangezien.

In de tweede helft lijkt de inspiratie van de filmers op. Net als in de eerste helft zijn de scènes aan de lange kant, maar ze zijn minder schrijnend, minder gefocust op de uitwassen van social media. Nu gaar het meer om Sylwia’s botsingen met een stalker, het duistere spiegelbeeld van haar zelf: net zo eenzaam maar compleet onsuccesvol.

Het gebrek aan inspiratie wordt grotendeels goedgemaakt door de geweldige acteerprestatie van Magdalena Kolesnik. Gefilmd in extreme close-ups zien we alle twijfel, hoop, ongemak, blijheid en verdriet die bij Sylwia’s leven horen. Terwijl je als kijker in het begin nog iets moet wegslikken bij deze onstuitbare bundel energie, krijg je steeds meer sympathie voor haar en lijd je even hard met haar mee.

De film krijgt het zelfs voor elkaar dat je opgelucht bent als Sylwia eindelijk weer eens losgaat bij wat ze het liefste doet. Ondanks de helse stampmuziek, ondanks de overmaat aan energie, zijn we blij dat onze heldin eindelijk weer eens gelukkig is in haar fitnessrol. Een knappe filmer die dat voor elkaar heeft gekregen.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 augustus 2021
DVD-release: 8 december 2021