Sweeney Todd (2006)

Regie: Dave Moore | 95 minuten | drama, horror, thriller, misdaad | Acteurs: Ray Winstone, Essie Davis, David Bradley, Tom Hardy, Ben Walker, David Warner, Radu Banzaru, Zoltan Butuc, Paul Currier, David Foxxe, Roger Frost, Jessica Hooker, Radu Andrei Micu, Anthony ODonnell, Gabriel Spahiu

De mythe rond de figuur Sweeney Todd levert al decennia lang voer voor verhalenvertellers. Er zijn verschillende boeken geschreven, al veel films gemaakt (de eerste daarvan zelfs al daterend uit de jaren 20 van de vorige eeuw), en er is zelfs een musical verschenen over de Londense barbier die rond 1800 met behulp van een scheermes een einde maakte aan de levens van een groot aantal van zijn klanten. Men fluistert al tijdenlang dat de verhalen rond Todd gebaseerd zijn op waarheid, maar genoeg bewijs daarvoor is tot nu toe nog alsmaar niet geleverd…

In 2006 bracht de BBC een televisiefilm uit die gebaseerd is op de verhalen rondom Sweeney Todd. In deze versie is Sweeney (Ray Winstone) barbier/chirurg. Als jongen heeft hij jarenlang onschuldig vastgezeten in de Newgate gevangenis en is hierdoor nogal gefrustreerd geraakt. Op een dag komt een cipier van Newgate voor een scheerbeurt in de winkel van Todd. In een vlaag van woede snijdt Todd de keel door van deze man en verbergt zijn lijk in de kelder, waar hij het later aan stukken hakt om het in zee te gooien. Hoewel Sweeney in eerste instantie spijt heeft van zijn daad, lijkt hij toch de smaak te pakken te hebben, en begint aan de lopende band mannen te vermoorden, om ze vervolgens in de kelder te gooien en aan stukken te hakken. Eén van de mannen die hij om zeep helpt is de man van Mrs. Lovett (Essie Davis), een jonge vrouw op wie Sweeney een oogje heeft. Hij raakt goed bevriend met haar, en schenkt haar een winkeltje waar zij haar beroemde vleespasteien kan gaan verkopen. Sweeney levert het vlees daarvoor. Maar wat Mrs. Lovett niet weet is dat dit vlees van de klanten is die Sweeney heeft vermoord, waaronder zich een aantal minnaars van Mrs. Lovett bevinden die door de jaloerse Sweeney een kopje kleiner zijn gemaakt. Hoe lang zal het duren voor Mrs. Lovett erachter komt dat zij vleespasteien met daarin het vlees van haar minnaars verkoopt? En hoe lang kan Sweeney onopgemerkt doorgaan met zijn snode plannen?

Wat opvalt aan deze film is de kleinschaligheid ervan. Het is duidelijk geen grote, kostbare productie geweest. Sweeney Todd speelt zich af in het Londen van eind 18e eeuw, wat in al zijn glorie in beeld gebracht had kunnen worden, maar in plaats daarvan speelt alles zich af in één straatje, waar dezelfde figuranten keer op keer door het beeld lopen, en wat nogal decorachtig overkomt. Hoewel het verhaal op zich niet onaardig is, duurt het toch even om erin te komen. Daarna wordt de film toch redelijk interessant, hoewel het allemaal net iets te lang duurt om de interesse van de kijker vast te kunnen blijven houden. Er zit niet zoveel opbouw in het verhaal en ook de spanning die je zou verwachten bij een verhaal als dit valt nogal tegen. Het zijn vooral veel walgelijke beelden die de kijker te zien krijgt, zoals een zwetende Sweeney die onder begeleiding van dramatische muziek met slechts een slagersschort aan lijken in stukken hakt in de kelder, kelen die worden doorgesneden, akelige operaties op patiënten, vingers die worden afgehakt… Geen geschikte film dus voor mensen met een zwakke maag! Het is niet zo dat we echt zien hoe Sweeney de lijken in stukken hakt, dat gebeurt net buiten beeld, maar de suggestie is meer dan duidelijk.

Desondanks is ‘Sweeney Todd’ een intrigerend verhaal en het feit dat het wel eens op waarheid berust kan zijn maakt het allemaal extra creepy. De kostuums zijn erg mooi, en ook de acteurs doen het niet slecht (Ray Winstone won een Magnolia Award voor deze rol), maar echt bijzonder wordt het helaas niet. ‘Sweeney Todd’ is hiermee een redelijke film: het geheel roept eerder walging dan spanning op, en dat maakt het geen al te plezierige kijkervaring, hoewel de film naarmate het verhaal vordert toch wel wat weet te boeien, en bij fans van horrorfilms misschien toch wel in de smaak zal weten te vallen.

Franka Kersten