Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Regie: Tim Burton | 116 minuten | drama, thriller, misdaad, musical | Acteurs: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sasha Baron Cohen, Jayne Wisener, Jamie Campbell Bower, Laura Michelle Kelly, Ed Sanders, Anthony Head, Peter Bowles

Musicals winnen steeds meer terrein – ook op het witte doek. Ook Tim Burton waagt zich aan het verfilmen van een Broadway hit. Nog wel eentje die vaker is verschenen op film, maar Burton’s remake van ‘Sweeney Todd’ is ongetwijfeld de beste tot nu toe. Deze hitmusical met duister verhaal en donkere humor past helemaal in het straatje van Burton. Zijn handelsmerk – het gebruik van veel donkertinten – laat ‘Sweeney Todd’ helemaal tot zijn recht komen. Maar hoe donker je de plaatjes van oud Londen ook maakt, haar bewoners zijn nog veel grimmiger.

Benjamin Barker (Johnny Depp) had alles wat zijn hart begeerde: hij zag er goed uit, had een beeldschone vrouw, een al even mooi en lief dochtertje en een succesvolle kapperszaak. Maar zodra rechter Turpin (Alan Rickman) zijn oog op de jonge vrouw liet vallen werd alles verstoord: onterecht verbande hij Benjamin Barker naar de gevangenis, om zich vervolgens aan zijn vrouw te vergrijpen. Na vijftien lange jaren weet Barker te ontsnappen en keert terug naar Londen voor maar één ding: wraak. Als Sweeney Todd keert hij terug naar zijn oude kapperszaak, boven de slechtlopende pasteiwinkel van Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter), die al gauw zijn obsessieve en zeer toegewijde handlanger wordt. Samen maken ze een plan om Turpin te geven wat hij verdient. Maar al gauw is Turpin niet meer de enige die de toorn van Todd en Lovett zal ondergaan…

‘Sweeney Todd’ is de zesde samenwerking tussen Depp en Burton. Na successen als ‘Edward Scissorhands’, ‘Sleepy Hollow’ en ‘Corpse Bride’ met een donkere sfeer is ‘Sweeney Todd’ geen rare keuze, al is het een musical. Depp is geknipt voor de rol als wraakzuchtige kapper Todd, en ondanks dat zijn zangstem niet altijd even goed is, weet hij wel te overtuigen. Met echtgenote en muze van Burton, Helena Bonham Carter, vormt hij het ultieme koppel dat de straten van Londen onveilig maakt. Dat Bonham Carter de rol heeft gekregen heeft ze niet alleen aan haar man te danken; Sondheim – de man achter de Broadwayhit – was zo onder de indruk van haar stem dat hij haar de rol direct had aangeboden. Haar stem heeft inderdaad iets aparts, maar of dat talent is… Dankzij haar vele zanglessen is het gelukkig niet geheel onaangenaam om naar te luisteren, en haar acteren maakt veel goed – zeker gezien het feit dat ze zwanger was tijdens het filmen. Iets wat de oplettende kijker ook vast wel zal opmerken.

Alan Rickman, in het personage van de gladde rechter Turpin, heeft een rol gekozen die hem op het lijf geschreven lijkt: die van de bad guy. Ook hij ontkomt niet aan een duet met Depp, en hij brengt het er zonder kleerscheuren vanaf. Zijn snode handlager Beadle Bamford wordt gespeeld door Timothy Spall. Rickman en Spall kennen elkaar, net als Carter overigens, nog van ‘Harry Potter’, waar beide heren ook al slick en creepy zijn. Spall is zo mogelijk nog gelikter en weerzinwekkender dan in zijn rol als Wormtail. Ook het noemen waard is Sacha Baron Cohen, bekend van ‘Ali G’ en ‘Borat’, als flamboyante Italiaanse kappersrivaal Pirelli. Verrassend genoeg heeft hij een zeer aangename zangstem en is het een genot om naar hem te luisteren én te kijken. Tussen al dat donker is hij een klein komisch lichtpuntje dat de film een leuke twist geeft.

‘Sweeney Todd’ is een prachtig morbide musical thriller die niet alleen musical fans bekoort. Een artistiek meesterwerk dat iedereen moet zien! Weer een Burton-juweeltje om in de kast te zetten.

Tessa Obbens

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 februari 2008