Sweet Dumplings (2016)

Recensie Sweet Dumplings CinemagazineRegie: Lai Kin Chang | 13 minuten | korte film, drama | Acteurs: Lisa Man, Tien-Sing Wang

Tijdens het bereiden van het traditionele Chinese gerecht, dumplings, is een echtpaar verzonken in hun eigen gedachten. In de keuken van hun restaurant werken ze samen, ze denken onafhankelijk van elkaar aan het zelfde, maar toch kunnen de twee niet meer van elkaar verwijderd zijn, zo lijkt het.

De man maakt de vulling, de vrouw bekommert zich om het deeg en vult de met zorg gemaakte deegflapjes. Over en weer klinken soms lichte verwijten: “waarom koop je geen mixer? Dat is toch veel makkelijker?” De man lijkt toeschietelijker, geeft zijn vrouw een compliment over de door haar vers gekochte lente-uitjes. ’Sweet Dumplings’ van de als regisseur debuterende Vlaamse Lai Kin Chang is een korte film, waarin thema’s als verlies, rouw en verwerking op een intieme manier worden opgevoerd. Lai Kin Chang werkt al sinds de jaren negentig in de filmindustrie, zo maakte zij als assistent animator de titelsequentie van ‘Les triplettes de Belleville’ (2003) en werkte ze mee aan ‘De kleine ijsbeer’.

Wat het meest opvalt aan ‘Sweet Dumplings’ is het visuele aspect. De alledaagse handelingen, repetitief en op zichzelf niet opzienbarend, worden zo mooi in beeld gebracht door continue wisselende kaders, dat je gebiologeerd blijft kijken. Naarmate de film vordert, wordt duidelijk wat de oorzaak voor de gespannen sfeer is, hoewel je als kijker stiekem blijft hopen op een zonnigere uitkomst. Mooi, verdrietig.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms)