Swept from the Sea (1997)

Regie: Beeban Kidron | 115 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Rachel Weisz, Vincent Perez, Ian McKellen, Kathy Bates, Joss Ackland, Tony Haygarth, Fiona Victory, Tom Bell, Zoë Wanamaker, William Scott-Masson, Eve Matheson, Dave Hill, Roger Ashton-Griffiths, Matthew Scurfield, Margery Withers, Janine Duvitski, Willie Ross, Janet Henfrey, Paul Whitby, Bob Smith, Angela Morant, Gerardo Silano, Neil Rutherford, Sandra Huggett, Frédérique Feder, Ellis Fernandez

‘Swept from the Sea’ is een historisch drama, gebaseerd op een verhaal van Joseph Conrad. Het verhaal speelt zich eind 19e eeuw af, in een kleine gemeenschap in Engeland. Het gaat over Amy Foster (Rachel Weisz), een jong meisje dat op een boerderij werkt als dienstmeid. De dorpelingen vinden haar nogal vreemd: het is het type meisje dat altijd zwart draagt, er tijdens een woeste storm rustig op uit trekt, de zee aanbidt en oude rommel uit de zee haalt, om dit vervolgens te koesteren in een afgelegen grot alsof het waardevolle schatten zijn. Op een dag spoelt er plotseling een man aan uit de zee. Het is de Rus Yanko Gooral (Vincent Perez) die als enige een schipbreuk heeft overleefd, en plotseling verwilderd bij de boerderij aanklopt waar Amy werkt. Iedereen is als de dood voor de vreemde Yanko. Hij wordt opgesloten in een schuur, waar Amy hem later komt wassen en hem wat te eten geeft. En je raadt het al: de twee worden verliefd. Langzaam maar zeker wordt Yanko, ondanks de schuchtere dorpelingen, toch opgenomen in de gemeenschap. Hij leert Engels en krijgt een baantje als hulp bij Mr. Swaffer (Joss Ackland) en diens invalide dochter, Miss Swaffer (Kathy Bates). Yanko krijgt veel steun van de oude dokter James Kennedy (Ian McKellen) en ze raken goed bevriend. Uiteindelijk wordt Yanko dokter Kennedy zeer dierbaar, als een zoon. Maar als de relatie tussen Amy en Yanko serieus begint te worden en de twee trouwplannen krijgen, is Kennedy hier zwaar op tegen.

Het verhaal van Amy en Yanko wordt in de film verteld door Dr. Kennedy aan de op haar ziekbed liggende Miss Swaffer. Zij vraagt Kennedy waarom hij eigenlijk een hekel heeft aan Amy Foster, en op zijn beurt vertelt Kennedy haar het hele verhaal over de liefde tussen Amy en Yanko. Alles wat we te zien krijgen van de geschiedenis tussen deze twee geliefden is dus eigenlijk een flashback.

‘Swept from the Sea’, geregisseerd door Beeban Kidron (‘Bridget Jones: The Edge of Reason’), is een donkere film. Het gehucht waarin het zich afspeelt is typisch zo’n armoedig, bekrompen vissersdorpje waar nooit iets gebeurd, en waar niets of niemand wordt getolereerd, en de dorpelingen overal argwaan voor hebben. Dit heeft iets ontzettend benauwends. De kleuren in de film zijn ook allemaal erg donker en somber. Dat klinkt saai en deprimerend, maar dat valt reuze mee. Het past bij het verhaal.

Dit verhaal klinkt overigens in eerste instantie als een typische doorsnee Hollywood romantische historische film, maar dat is het niet. De film is alles behalve een groots opgezet drama, het is juist een klein verhaal, maar wel een verhaal dat je raakt. Het is pijnlijk om te zien hoe Amy en Yanko allebei verschoppelingen zijn en worden geminacht door de bekrompen dorpelingen, omdat ze anders zijn dan zij. Uiteindelijk is het ook de onwil van de dorpelingen om de geliefden te helpen die er uiteindelijk mede voor zorgt dat het liefdesverhaal niet eindigt in rozengeur en maneschijn.

Rachel Weisz speelt een geweldig mysterieuze Amy Foster. De dorpelingen denken dat zij ze niet allemaal op een rijtje heeft, maar ook als kijker vraag je je dat meer en meer af. Het is boeiend om te zien hoe Amy wordt neergezet als een interessant en ook enigszins sympathiek hoofdpersonage. Het is een stil meisje, en zoals men wel zegt: stille wateren hebben diepe gronden. De vraag is echter of dat eigenlijk wel voor Amy geldt: hoewel je gedurende een groot deel van de film met haar meeleeft, begin je je op een gegeven moment toch af te vragen of ze echt met hart en ziel van Yanko houdt, of dat er soms toch een steekje los zit bij haar en ze niet helemaal beseft waar ze nou eigenlijk allemaal mee bezig is.

‘Swept from the Sea’ is geen baanbrekende film, maar toch is de film aangrijpend genoeg en is hierdoor zeker de moeite waard om te bekijken.

Franka Kersten