Swerve (2011)

Regie: Craig Lahiff | 83 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jason Clarke, Emma Booth, David Lyons, Travis McMahon, Vince Colosimo, Roy Billing, Andy Anderson, Chris Asimos, Chan Griffin, Brendan Guerin, Scott Harrison, Chris Haywood, Robert Mammone, Glenn McMillan, Edmund Pegge, Brendan Rock, Greg Stone, Steve Turner

‘Swerve’ is een leuke genre-oefening van regisseur Craig Lahiff: een film noir in een Australisch dorpje, waar een mooie dame (Emma Booth) en een koffer met geld de gemoederen op hol brengen. Ongemeen spannend wordt het helaas niet en ook de personages blijven maar oppervlakkig geschetst – hiervoor duurt de film met zijn ruim 80 minuten ook simpelweg te kort – maar ‘Swerve’ heeft flair en genoeg prikkelende ingrediënten om de kijker geïnteresseerd te houden. De lange versie van de film mag doorkomen!

Een gestrande, onschuldige reiziger in de “middle of nowhere” (ook terugkomend in de naam van het dorpje: “Neverest”); een femme fatale, Jina (Emma Booth) getrouwd met een corrupte, achterdochtige sheriff; een gewelddadige, meedogenloze vreemdeling; en veel, heel veel geld: het blijken explosieve ingrediënten te zijn in een vermakelijke film. Maar hoewel de archetypen en gebruikelijke stijlelementen van de film noir aanwezig zijn, gedragen de personages zich niet altijd zoals je zou verwachten. Enerzijds maakt dit de film interessant, want minder voorspelbaar, maar anderzijds is het alsof de juiste aard van de personages gewoonweg niet voldoende wordt uitgediept; alsof de karakters en achtergronden achterblijven bij de (clichématige) handelingen van de hoofdpersonen.

De film kent in ieder geval genoeg stemming makende teasers: de drugstransactie die voor één van de partijen fataal afloopt, de koffer met geld die ontdekt wordt door de nietsvermoedende Colin (David Lyons), de vrouw die, na een kluis te hebben leeggehaald, met haar cabrio over landweggetjes scheurt; de schimmige sheriff die wat te verbergen lijkt te hebben: het voorspelt allemaal weinig goeds. En wanneer Jina en de achterdochtige sheriff ook nog met elkaar getrouwd blijken te zijn en de onschuldige Colin hier wordt uitgenodigd, wordt het uiteraard linke soep. Dus wanneer Jina in het zwembad duikt, en zodra haar manlief uit beeld is, Colin uitnodigt om er ook in te komen – en haar verzoek extra kracht bijzet door haar topje af te doen – maakt hij de enige verstandige beslissing door er niet op in te gaan.

Maar na deze prikkelende set-up, gaat de storm weer liggen en gedragen Colin en Jina zich gewoon als keurige burgers. Jina vraagt niet of Colin haar man wil vermoorden of bestelen, of met haar wil weglopen. En Colin maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten. Het is eigenlijk alleen door een serie misverstanden, en het opduiken van een vreemdeling die achter het geld aan zit, dat deze personages in typische film noir-situaties gedwongen worden. Dus er wordt iemand vermoord, er moet een lijk worden gedumpt, en gevlucht. En daarbij kan het natuurlijk geen kwaad om de stapel geld mee te nemen. Het resultaat is een aantal spannende achtervolgingen en een zich ontluikende relatie tussen Colin en Jina. Het lijkt even te rooskleurig voor iedereen te eindigen, maar gelukkig wordt de aard van de film niet verraden met een ongeloofwaardig romantisch einde. De epiloog is wel wat onnodig pretentieus, met verwijzingen naar de “Koopman van Baghdad” en Verdi’s “La Forza del Destino” om de onafwendbaarheid van het lot te benadrukken.

‘Swerve’ is, uiteindelijk, een alleraardigst en sfeervol geschoten misdaadverhaaltje, dat alleen wel wat meer vlees op de botten had kunnen hebben. De personages blijven namelijk wat hol. Hints van interessante voorgeschiedenis worden haastig en terloops behandeld, en de vreemdeling die de katalysator blijkt voor de belangrijkste acties, leidt door zijn anonimiteit eigenlijk alleen maar af van de (potentieel) interessante en gevaarlijke driehoeksverhouding die aan de basis ligt van de film. Misschien zijn er nog wel wat interessante scènes op de snijtafel belandt voor een “extended edition” of, wie weet, een vervolg.

Bart Rietvink

‘Swerve’ verschijnt dinsdag 19 maart 2013 op DVD en blu-ray.