Sword of Honour (2001)

Regie: Bill Anderson | 132 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Daniel Craig, Will Adamsdale, Nick Bartlett, Christopher Benjamin, Jane Bertish, Peter Blythe, Nicholas Boulton, Monica Brady, Tim Briggs, Selina Cadell, Rebecca Cardinale, Katrin Cartlidge, Simon Chandler, Josh Cole, Richard Coyle, Graham Crammond, Abigail Cruttenden, Robert Daws, Megan Dodds

De 35-jarige Guy Crouchback (Daniel Craig) is eigenlijk veel te oud om zich nog bij het leger aan te sluiten. Omdat zijn eigen leven een redelijke bende geworden is na de scheiding van zijn vrouw Virginia (Megan Dodds), wil hij aantonen dat hij wel degelijk een goede bijdrage aan de maatschappij kan leveren. En door zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij het leger aan te sluiten, hoopt hij dit voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk is het alleen een vrij onprofessionele brigade die geleid wordt door de lichtelijk hysterische Richie-Hook (Robert Pugh), de Hellebaardiers genaamd, die Guy een kans geeft om zijn droom waar te maken.

‘Sword of Honour’ is gebaseerd op een drietal romans van de Britse schrijver Evelyn Waugh (bekend van ‘Brideshead Revisited’), uitgebracht in de jaren zestig, die hiermee zijn kijk op de Tweede Wereldoorlog weergaf. Nadat er eerder in 1967 al een driedelige verfilming van deze romans is geweest en ook nog een radioversie die in 1974 verscheen, is deze verfilming van regisseur Bill Anderson, die ervoor gekozen heeft de film in twee delen uit te brengen, dan ook feitelijk de derde keer dat deze boekenserie als inspiratie wordt gebruikt.

Daniel Craig had ten tijde van deze productie (de film stamt uit 2001) nog niet de status van topacteur die hij inmiddels wel heeft. De film zelf is, hoewel het verhaal zich tijdens de oorlog afspeelt en Guy ook regelmatig in oorlogsgebied terecht komt, meer een dramafilm dan een echte oorlogsfilm. ‘Sword of Honour’ volgt de wilde reis die Guy maakt in het leger, hij wordt namelijk van hot naar her gestuurd, van Engeland naar Afrika, terug naar Schotland, om vervolgens in Kreta en via een omweg in Bosnië terecht te komen en te eindigen in Italië. Overal waar Guy komt gaat er wel iets mis met zijn troepen en zeker in het begin levert dit een vermakelijke film op, met dank aan de eerder genoemde commandant Richie-Hook en de chemie (of liever het gebrek hieraan) tussen hem en zijn troepen. Hoe langer de film doorgaat hoe meer het verhaal zich echter begint te focussen op Guy en zijn ex Virginia, die toch als een rode draad door het verhaal blijft lopen. Guy kan haar namelijk maar niet loslaten.

Grootste probleem van ‘Sword of Honour’ is dat het na verloop van tijd allemaal nogal langdradig begint te worden. Nergens in de film zul je namelijk al te veel sympathie voor de hoofdpersonen ontwikkelen en de latere meer dramatische gebeurtenissen zullen je voor een groot deel dan ook koud laten. Een totale speelduur van meer dan drie uur is gewoonweg te lang. Het is niet voor niets dat de film in eerste instantie in twee delen gemaakt is, want naar het einde toe wordt het lastig om geconcentreerd te blijven. Het lage tempo waarin het verhaal zich afspeelt speelt daarbij zeker een rol. Dit alles maakt ‘Sword of Honour’ dan ook een film die met name voor liefhebbers van het genre en fans van Daniel Craig interessant is. Val je niet in deze groep, dan kun je ‘Sword of Honour’ gerust overslaan.

Martijn Scheepers

‘Sword of Honour’ verschijnt donderdag 15 maart 2012 op DVD.