sxtape (2013)

Regie: Bernard Rose | 82 minuten | horror | Acteurs: Caitlyn Folley, Julie Marcus, Ian Duncan, Daniel Faraldo, Diana García, Eric Neil Gutierrez

Een beginnend kunstenares, Jill, zoekt een manier om bekend te worden, en haar vriend helpt haar hierbij. Volgens hem is de beste manier om dat te doen door een sextape te maken, en hij heeft ook een leuke locatie om haar werk te exposeren: namelijk een verlaten ziekenhuis. Als ze hier aankomen, wil hij eerst niet naar binnen, maar eenmaal binnen vallen de twee plannen prima samen te combineren. Dan gebeuren er gekke dingen en vluchten ze naar buiten, waar ze op worden gehaald door hun vrienden en vervolgens weer terug het ziekenhuis in gaan. Daar gebeuren weer gekke dingen natuurlijk, maar dit keer weten ze de weg naar buiten niet meer, en uiteraard raken ze elkaar kwijt.

Deze softporno/horrorfilm heeft de onverklaarbare redeneringen van beide genres, en het ontbreekt aan een echt verhaal. De horrorelementen komen alleen af en toe niet geheel onverwacht langs, en worden weinig uitgelegd. Jill lijkt een soort verandering te ondergaan in het ziekenhuis, maar het is niet duidelijk wat voor verandering, en hoe of waarom dan. Maar zelfs de geestverschijningen en haar vreemde gedrag maken ‘sxtape’ niet echt eng. Tussen de schrik- en seksmomenten blijft ook niet zoveel over, wat de film toch voor een groot deel erg saai maakt. De aanloop, waarin de relatie tussen de Jill en haar vriendje duidelijk  wordt, is in verhouding ook iets te lang. Hier zitten tussen de seksmomenten namelijk nog geen schrikmomenten.

De techniek voor deze film bij uitstek is natuurlijk hand-held, sextapes zijn dat namelijk altijd en de horror kan wel een stukje overtuiging van echtheid gebruiken. Soms is het gewiebel wat storend (als Bobby rent bijvoorbeeld), vaak is het wel erg nadrukkelijk quasi amateuristisch en de overige personages zeggen wel heel vaak niet gefilmd te willen worden. Zo wordt de kijker constant herinnerd aan de overtuigingsdrang van de makers, wat natuurlijk averechts werkt. Het eind van ‘sxtape’ is even abrupt als onverklaarbaar: het laatste shot voelt als een laatste poging om de film eng te maken, voor mannen dan. Om toch iets positiefs te zeggen: Caitlyn Folley die Jill speelt, is best leuk om naar te kijken en acteert overtuigend. En de locatie is slim gekozen. Maar verder is ‘sxtape’ niet bepaald een aanrader.

Mirte Brethouwer

‘sxtape’ verschijnt dinsdag 20 mei 2014 op DVD.