Sydney White (2007)

Regie: Joe Nussbaum | 104 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Amanda Bynes, Sara Paxton, Matt Long, Jack Carpenter, Jeremy Howard, Crystal Hunt, Adam Hendershott, Danny Strong, Samm Levine, Libby Mintz, John Schneider, Arnie Pantoja, Donté Bonner, Brian Patrick Clarke, Lauren Leech, Cree Ivey, Ashley Eckstein, Lisandra Vazquez, Chris Carberg, Kierstin Koppel

Na bewerkingen van het sprookje Assepoester in de vorm ‘A Cinderella Story’ en ‘Ever After’ is het nu de beurt aan Sneeuwwitje. De makers van ‘Sydney White’ steken het welbekende sprookje in een moderne jas. Met veel gevoel voor humor wel te verstaan; de namen van de karakters geven het al aan. Sneeuwwitje heet nu Sydney White, de heks draagt de naam Rachel Witchburn, de prins heet Tyler Prince en zelfs de giftige appel ontbreekt niet.

‘Sydney White’ start bij het moment dat de gelijknamige hoofdpersoon op het punt staat de bouwvakkerwereld te verlaten om een studie te volgen aan de Southern Atlantic University (SAU). Alle bouwvakkers zijn druk doende om leuke afscheidskaart te ondertekenen. Maar voordat je Sydney op de Greyhound-bus ziet stappen richting de SAU, krijg je een snel overzicht hoe haar jeugd is verlopen. In een vlot verteltempo zie je hoe Sydney, omringd door bouwvakkers, als kleine meid opgroeit. Een hilarische flashback is wanneer Sydneys vader aan zijn dochter voorlichting geeft over menstruatie. Via een originele aanpak legt hij aan Sydney de werking van de eisprong uit. Op zulke momenten mist Sydney haar overleden moeder ontzettend. Nu ze gaat studeren hoopt Sydney in haar moeders voetsporen te treden door een toelating aan de studentenvereniging Kappa Phi Nu. De blonde Rachel Witchburn staat aan het hoofd van Kappa Phi Nu. Witchburn merkt dat haar exvriend Tyler nogal interesse toont voor de uitbundige Sydney. Vanaf dat moment heeft Witchburn een hekel aan het aspirant-lid. Sydney weet niet wat haar boven het hoofd hangt…

Amanda Bynes vertolkt op een zeer vermakelijke wijze de moderne Sneeuwwitje. Bynes weet je met haar gezichtsuitdrukkingen en in combinatie met de komische dialogen aan het lachen te brengen. Waar sommige actrices wellicht struikelen om zich jongensachtig op te stellen, doet Bynes dit zonder moeite. De scène waarin ze kamergenote Dinky (Crystal Hunt) ontmoet, zet gelijk al de juiste toon. In doen en laten is ze compleet het tegenovergestelde van haar kamergenote. Bynes is enigszins op herhaling met de vertolking van Sydney. Want de jonge actrice moest ook jongensachtig overkomen in de film ‘She’s the Man’ uit 2006. Hierin speelt Bynes het personage Viola die zich voordoet als haar broer Sebastian om te kunnen blijven voetballen.

Waar de heks uit Sneeuwwitje haar schoonheidstatus checkt aan de hand van een sprekende spiegel, controleert Rachel Witchburn het via de ‘hot or not’-website van de SAU. Actrice Sara Paxton is goed op haar plaats als de ‘heks’ van de campus. Paxton weet het bitcherige gedrag van haar personage genoeg tot uiting te brengen door haar stem, want haar uiterlijk voorkomen is nogal zoet. Door Paxtons intonatie als een serpent zijn de mondelinge confrontaties met Bynes erg plezierig om naar te kijken. In vergelijking met Paxton en Bynes blijft Matt Long als Tyler Prince aan de oppervlakte hangen. Long belichaamt gewoon de stereotiepe kanjer van de gehele campus en zijn looks doen het meeste werk. De vertolkers van de zeven nerds zijn in hun acteerspel dan ook spannender te noemen. Jack Carpenter zet als nerd Lenny een grappig slungelig personage neer die aan veel allergieën lijdt en een passie heeft voor strips. De scène waarin Lenny en Sydney voor het eerst met elkaar spreken, komt bijvoorbeeld beter uit de verf dan de eerste ontmoeting van Sydney en Tyler, die juist geforceerd lijkt. Een ander lid van de ploeg sukkels dat duidelijk opvalt is de rol van acteur Adam Hendershott die zijn karakter Jeremy laat leven door het praten via een handpop. Maar ook de andere acteurs Jeremy Howard, Danny Strong, Samm Levine, Arnie Pantoja en Donté Bonner weten wel raad met de excentrieke trekjes van hun sullige personages. ‘Sydney White’ is een komedie waarin het sprookje Sneeuwwitje op een luchtige, komische manier is ondergebracht op een campus in Amerika. De film leunt sterk op een jonge doelgroep, de zoete popsongs zijn volop aanwezig en het verhaal is eenvoudig. ‘Sydney White’ is een ruim anderhalf uur durend vrolijk tussendoortje in de trant van ‘The Revenge of the Nerds’ meets Sneeuwwitje.

Ans Wijngaarden