Sylvia (2003)

Regie: Christine Jeffs | 110 minuten | drama, romantiek, biografie | Acteurs: Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris, Blythe Danner, Amira Casar, Andrew Havill, Michael Gambon, Lucy Davenport, Liddy Holloway, David Birkin, Alison Bruce, Julian Firth, Jeremy Fowlds, Michael Mears

De tragiek van Sylvia Plath is dat ze pas na haar dood erkenning heeft gekregen voor haar werk. Een lot dat wel meer grote kunstenaars was beschoren. Deze film laat zien over welke pieken en vooral door welke dalen de vrouw moest gaan die tegenwoordig wordt beschouwd als de grootste Amerikaanse dichteres van de twintigste eeuw.

‘Sylvia’ is de tweede film van de Nieuw-Zeelandse regisseuse Christine Jeffs. Haar debuutfilm was ‘Rain’ (2001), waarmee ze liet zien dat ze sterk is in het creëren van (dromerige) sfeerbeelden. Deze lijn zet ze enigszins voort in ‘Sylvia’.

Actrice Gwyneth Paltrow bewijst in deze film over de juiste kwaliteiten te bezitten om gestalte te geven aan Plath. We zien haar heen en weer geslingerd worden tussen vreugde, hoop, angst en diepe wanhoop.
Paltrows moeder, Blythe Danner, speelt Plaths moeder Aurelia. Danner en Paltrow hebben hiervoor ook al enkele malen samengewerkt, onder andere in het toneelstuk ‘Picnic’ en de TV-film ‘Cruel Doubt’.
De Britse acteur Daniel Craig, vooral bekend als tegenspeler van Tom Hanks in ‘The Road to Perdition’, is in zijn eigen land een gelauwerd acteur. Hij is al sinds zijn jeugd geboeid door de poëzie van Ted Hughes. Toen hij de kans kreeg om Hughes te mogen vertolken in ‘Sylvia’, greep hij deze dan ook met beide handen aan. Craig heeft precies de juiste uitstraling voor de rol van Hughes: ruw en broeierig.

‘Sylvia’ is vooral een liefdesverhaal geworden, al gaat het dan om een moeilijke, kwellende liefde. Veel minder wordt er gefocust op het werk van Plath en Hughes. En dat is een goede beslissing geweest van scriptschrijver John Brownlow, want er ontspint zich een verhaal dat veel meer mensen zal aanspreken dan de poëzieliefhebbers onder ons. Het is het bekende verhaal van twee mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Die elkaar begrijpen, maar elkaar tegelijkertijd verstikken. Uiteindelijk ontworstelen Hughes en Plath zich allebei op hun eigen manier aan hun benauwende band.

Saskia Blokker

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 juni 2004