T-34 (2018)

Recensie T-34 CinemagazineRegie: Aleksey Sidorov | 128 minuten | actie, oorlog | Acteurs: Alexander Petrov, Irina Starshenbaum, Viktor Dobronravov, Vinzenz Kiefer, Yuriy Borisov, Anton Bogdanov, Artur Sopelnik, Pyotr Skvortsov, Semyon Treskunov, Guram Bablishvili, Danila Rassomakhin, Johshua Grothe, Dirc Simpson, Wolfgang Cerny, Artyom Bystrov

Russische oorlogsfilms bereiken niet zo vaak de Westerse videomarkt. Waarom dat zo is, is onduidelijk. Waarschijnlijk vinden Nederlandse distributeurs de producties niet interessant genoeg of zit er een ander bezwaar achter. Als een Russische film opduikt in het filmlandschap wordt daar in verschillende online fora vaak fel op gereageerd. Iets wat overigens vaak gebeurt op social media, maar dat terzijde. Afijn, bij ‘T-34’ kwamen er ook weer termen als ‘propaganda’ en ‘communistisch pamflet’ naar boven drijven. De online community heeft al snel een oordeel klaar. Maar wat maakt een Russische film zogenaamd propaganda, terwijl een Amerikaanse film makkelijk wegkomt met dezelfde boodschap? Vaderlandsliefde en zelfopoffering zijn okay in een Hollywood-film, terwijl een Russische productie met dezelfde thematiek als politiek manifest wordt weggezet. Apart.

In het op ware gebeurtenissen gebaseerde (lees: flink geromantiseerde) ‘T-34’ draait het om Tweede luitenant Ivushkin (Alexander Petrov). Deze nieuwbakken soldaat wordt in 1941 direct naar het front gestuurd. Zijn missie: met een T-34 tank moet hij een dozijn Duitse Wehrmacht-tanks stoppen en zien te voorkomen dat deze voertuigen en nabijgelegen dorp verwoesten. Deze onmogelijke opdracht resulteert in de gevangenschap van Ivushkin. In 1944 tracht deze eigenzinnige Rus te ontsnappen uit het concentratiekamp waarin hij zijn dagen slijt.

Met een klein beetje fantasie kun je deze film als de Russische variant van ‘Fury’ zien. Het verschil tussen beide films is dat de Russische versie apart genoeg ‘glossier’ is dan zijn Amerikaanse evenknie. Het budget was ook minder groot, wat resulteert in ietwat goedkoop ogende (lees: gedateerde) CGI. Sommige actiescènes ogen nogal nep en halen je uit het verhaal. Het acteerwerk is degelijk en ook de soundtrack is in orde. ‘T-34’ imponeert op de momenten waarin de camera de personages dicht op de huid zit als deze zich in de tank bevinden. Het resulteert in intense momenten waarin het lijkt dat je zelf in het oorlogsvoertuig zit. Helaas staan daar goedkope computer trucage en een te lange speelduur tegenover. Deze film had gerust een twintigtal minuten korter gekund. Groot voordeel van een Russische oorlogsfilm is dat je niet weet welk personage (lees: grote ster) het overleeft.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 juli 2019
DVD- en blu-ray-release: 8 november 2019