T.I.M. (2014)

Regie: Rolf van Eijk | 90 minuten | avontuur, science fiction, familie | Acteurs: Dyon Wilkens, Bas Keijzer, Claudia Kanne, Abdelhadi Baaddi, Aafke Buringh, Taoufik Dardouh, Nino Morris den Brave, René Groothof, Ernst Löw, Dennis Overweg, Semmy Schilt, Eva van der Gucht, Huug van Tienhoven, Bart de Vries, Tim de Zwart, Robbie Aldjufri

Een jongen in een futuristische wereld wiens enige vriend een robot is, wordt gedwongen afscheid te nemen van zijn trouwe kameraad. Huisrobot T.I.M. kan niet meer gerepareerd worden en wordt vervangen door een moderne variant. Tibor vertikt het echter zijn vriend in de steek te laten en gaat op zoek naar iemand die misschien wel de maker is van het apparaat. Op papier mag ’T.I.M.’ dan wellicht bekend in de oren klinken, de uitwerking van deze Telefilm is dat allerminst.

Regisseur Rolf van Eijk (onder andere bekend van One Night Stand films ‘De ander’ (2009) en ‘Vast’ (2011)) hanteert hier een bijzondere visuele stijl die er voor zorgt dat ’T.I.M’ een uniek sfeertje krijgt. Veel beelden zijn donker (misschien ietsje té), en grauw, maar het is moeilijk te geloven dat ’T.I.M.’ niet is opgenomen met behulp van een tijdmachine, want de wereld die wordt neergezet wijkt echt af van de onze, waardoor de kijker even getransporteerd wordt in een andere omgeving. Dat en het ongewone (maar zeer passende) einde is de grootste verdienste van deze jeugd science fiction film.

Dyon Wilkens speelt de hoofdrol, Tibor, een jochie met wie je niet anders dan medelijden kan hebben. Zijn moeder is nog niet zo lang geleden overleden, de relatie met zijn vader lijkt niet verder te reiken dan wat beleefdheden over en weer en met leeftijdsgenootjes kan de jongen zich blijkbaar ook niet vermaken. De vriendschap die hij voor huisrobot T.I.M. (The Incredible Machine) voelt, is dan ook best begrijpelijk. T.I.M. heeft aandacht voor hem, staat altijd voor hem klaar en doet – als ie het doet – wat Tibor hem vraagt. Je gaat als kijker dus gemakkelijk mee in zijn queeste om T.I.M. van de sloop te redden, want Tibor en T.I.M., die horen toch gewoon bij elkaar? Maar gaandeweg de roadtrip komt toch een ander gevoel bovendrijven en met een enkele rake opmerking van Kiki (de knap debuterende Claudia Kanne) zijn de verhoudingen weer op scherp gesteld.

Een haperende robot als equivalent voor een vriendschap die op sterven na dood is, het is een mooi gegeven om mee te voelen. Maar in ’T.I.M.’ ontbreekt het toch een beetje aan urgentie. Toegegeven, in de recyclingfabriek waar Tibor de robot redt, is het best spannend, maar daarna lijkt T.I.M. nog best vaak gewoon te functioneren. Dat is een begrijpelijke keuze, je kunt immers niet verwachten dat Tibor het zware apparaat op zijn reis blijft meeslepen, maar het is daardoor minder geloofwaardig dat de vijftig jaar oude uitvinding rijp is voor de sloop. Waarom kan hij niet gewoon bij Tibor en zijn vader blijven wonen? En zo zijn er in het scenario wel meer puntjes die een betere aandacht hadden verdiend. Wat rest is een met name op het visuele vlak imponerende jeugdfilm, met enkele adembenemende scènes die zo uit ‘Star Wars’ lijken te komen.
Monica Meijer

‘T.I.M.’  wordt zondag 2 februari 2014 om 9:00 uur uitgezonden op Zapp (Nederland 3).