Table 19 (2017)

Recensie Table 19 CinemagazineRegie: Jeffrey Blitz | 84 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Anna Kendrick, June Squibb, Lisa Kudrow, Craig Robinson, Tony Revolori, Thomas Cocquerel, Wyatt Russell, Amanda Crew, Stephen Merchant, Margo Martindale, Charles Green, Rya Meyers

Bruiloften, je moet er maar van houden. Voor velen een noodzakelijk kwaad, voor anderen (meestal gelimiteerd tot twee, maximaal zes, in het geval van trotse ouders) de mooiste dag van het leven. ‘Table 19’ gaat over de sociale conventies rondom zo’n verplicht nummer, zo’n feest waar je eigenlijk niet mag ontbreken, maar dat je liever inruilt voor een dag je huis schoonmaken, de zolder opruimen of onkruid wieden in de tuin…

We leren hoofdpersoon Eloise McGarry kennen als ze net de uitnodiging voor de bruiloft van haar oudste (niet beste!) vriendin heeft gekregen. Gaandeweg begrijpen we dat er nogal wat haken en ogen zitten aan deze dag. Eloise zóu oorspronkelijk bruidsmeisje zijn en ze heeft dan ook een flinke vinger in de pap gehad bij het voorbereiden van deze heuglijke dag voor haar vriendin Francie. Maar toen werd ze gedumpt door de broer van Francie, Teddy. Via een smsje. Ze hadden al twee jaar verkering. Eloise werd uit haar rol van bruidsmeisje gezet én kreeg een zitplaats toebedeeld aan tafel 19. De tafel die bestemd is voor de gasten die eigenlijk nergens anders bij horen en die niemand ook zal missen als ze niet op waren komen dagen.

Nadat ‘Table 19’ de overige bruiloftsgasten aan de bewuste tafel heeft geïntroduceerd, gaat het verhaal echt van start. Stukje bij beetje komen we meer te weten over hoe en waarom Eloise verlaten is door Teddy, wat er aan de hand is met de vroegere nanny van Francie (heerlijke rol van June Squibb) en waarom het koppel dat door Lisa Kudrow en Craig Robinson gespeeld wordt zo ongelukkig is. De overige personages blijven wat vlak, maar dat stoort niet.

Het verhaal van ‘Table 19’ is medegeschreven door Mark en Jay Duplass, die met eerdere films als ‘Cyrus’ (2010) en ‘Jeff, Who Lives at Home’ (2011) al lieten zien goed uit de voeten te kunnen met verhalen die nét wat anders lopen dan je van mainstream Hollywood gewend bent. In ‘Table 19’ zitten ook wat verrassingen, maar jammer genoeg lijken de makers gezwicht voor de wens van het grote publiek om een happy end te zien bij een film als deze. De uitkomst van het verhaal is misschien dan wel wat het gros van de kijkers zal plezieren, de plotwending komt te plotseling en de personages nemen beslissingen die eigenlijk gebaseerd zijn op een futiliteit. Laat dat je er echter niet van weerhouden om ‘Table 19’ te kijken, want door de fijne acteerprestaties en de herkenbare ongemakkelijke situaties is deze film, die meer drama dan komedie is, beslist te verkiezen boven het bijwonen van zo’n bruiloft waar je liever niet wil zijn.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 25 oktober 2017