Tabloid (2010)

Regie: Errol Morris | 84 minuten | documentaire | Met: Joyce McKinney, Peter Tory, Troy Williams, Jackson Shaw, Kent Gavin, Dr. Hong

Errol Morris, Oscarwinnaar met de documentaire ‘Fog of War’ (2003), weet hoe hij mensen aan het praten krijgt. In 1988 verwierf hij landelijke bekendheid met ‘The Thin Blue Line’, waarin hij de onschuld bewijst van een man die op death row zijn executie af zit te wachten. Mensen lijken bij Errol zeer op hun gemak en storten meer dan hun hart uit, of dat nu Robert S. McNamara (voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken) is of een ander fenomeen, Joyce McKinney genaamd.

Joyce is een plattelandsmeisje uit North Carolina dat op jonge leeftijd al mee deed aan schoonheidswedstrijden om ‘iets’ van haar leven te maken. Als ze in haar adolescente jaren een obsessie opvat voor mormoon Kirk Anderson, neemt haar levensverhaal een heel andere wending. Spreekt ze de waarheid of moeten we alles wat ze zegt met een paar duizend korrels zout nemen? Van extravagant levende callgirl tot oude vrijster. Wil de echte Joyce McKinney opstaan? Haar leven werd sterk beïnvloed door wat de tabloids over haar wisten te melden. Met aan de ene kant de Daily Mirror, die met het verhaal van ‘The Real McKinney’ kwam, en aan de andere kant de Daily Express, die haar jarenlang als onschuldig en naïef portretteerde. Sterk gemanipuleerd door mevrouw McKinney, dat wel. Hoe kwam dit mediafenomeen overal mee weg? Van een ontvoering tot bondage sex en van ontvluchten van een land tot het klonen van honden. De dame leidde een bijzonder leven, voor een groot deel in het zadel geholpen door haar vriend/architect Keith May, haar partner in crime, die een ziekelijke obsessie voor haar had. Joyce op haar beurt ontwikkelde een obsessieve liefde voor mormoon Kirk Anderson, volgens zeggen de enige man op wie ze ooit verliefd was. “Ik zou de Mount Everest voor hem af skiën, naakt, met een anjer in mijn mond.” Zo verliefd, dus. Zelf verklaart ze ongeneeslijk romantisch te zijn.

Haar verhaal bevat een kidnapping, gevolgd door een driedaags bondage sexfestijn, een arrestatie, een veroordeling, een vlucht uit het land, ‘haar’ verhaal aan de Daily Express, haar verleden als callgirl, agorafobie (ze durft haar huis niet meer uit) en het klonen van één van haar lievelingshondjes, pitbull Booger. Over lijfwachten geronseld bij Gold’s Gym, chloroform, een neppistool, mormonen, heilig ondergoed, een meester/slaaf relatie, vermommingen (soms goed, soms minder en vaak zeer extreem) en drang naar aandacht.

‘Tabloid’ gaat over een vreemde eend in de bijt, die ondanks alles (de journalist van de Daily Express: “Ze was zo gek als een deur!”) sympathiek over komt. Geloofwaardig? Dat is vers twee, maar wie maalt daar om als we worden getrakteerd op bijna 90 minuten puur vertier? Een verhaal dat de wereld bijna letterlijk op zijn kop zette.  Origineel en -zoals de Engelsen plegen te zeggen- ‘highly entertaining’. Bedankt Errol Morris!

Ruud Stift

‘Tabloid’ verschijnt dinsdag 19 november 2013 op DVD en blu-ray.