Tabook (2016)

Regie: Dario van Vree | 2 minuten | animatie, korte film, komedie

Studio Pupil is een Amsterdams animatiebureau, bestaande uit twee producenten, Tünde Vollenbroek en Iris Frankhuizen en twee regisseurs, Dario van Vree en Johan Klungel. Voor Ultrakort, editie 2016, de zevende alweer, maakten zij ‘Tabook’, een grappig filmpje dat een herkenbaar fenomeen aan de kaak stelt.

Wat je leest ben je zelf, lijkt het motto te zijn, want een jonge vrouw (Gwen genaamd) wordt in de boekhandel continu door de andere klanten neerbuigend aangekeken. Of ze nu een boek vastheeft over vampierenliefde, of over Liefde voor dummies, ze kan rekenen op misprijzende blikken. Wat voor boek je kiest, of liever; in het openbaar leest, is belangrijk voor je image. En als je geeft om andermans mening, selecteer je je leesvoer blijkbaar met die wetenschap in je achterhoofd. Maar wanneer Gwen per abuis een rijkelijk geïllustreerd boek over bondage en SM uit de kast trekt, lijkt het haar ineens niet meer te deren. Gefascineerd bekijkt ze de verschillende mogelijkheden en niet veel later begeeft ze zich, toch enigszins beschaamd, naar de kassa. En daar staat haar een leuke verrassing te wachten!

‘Tabook’ is een vlot, komisch filmpje vol leuke kwinkslagen. Fris en leuk geanimeerd en met een sympathiek hoofdpersonage. Daar mag best vervolg aan gegeven worden! ‘Tabook’ wordt in Pathé bioscopen vertoond vóór aanvang van ‘Bridget Jones’s Diary’.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 september 2016