Tactical Unit: Comrades in Arms – Kei tung bou deui: Tung pou (2009)

Regie: Wing-cheong Law | 91 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Simon Yam, Maggie Siu, Suet Lam, Samuel Pang, Vincent Sze, Chi-yin Wong, Yung-cheng Chang, King-Kong Lam, Kwok Shing Lau, Kwok-Lun Lee, Teddy Lin,Luk Man Wai

Johnnie To Kei-Fung, voor de vrienden kortweg Johnnie To, is de bezieler van brute poëzie als ‘Exiled’, ‘Breaking News’ en het niet te missen triade epos ‘Election’. To staat bekend om zijn stijlvolle mise-en-scène en ontvlambare situaties. Ook in PTU (Police Tactical Unit) uit 2003, over een speciale eenheid van de Hongkongse politie, ontbreekt het niet aan spanning. Het prettige gevolg daarvan waren diverse prijzen en nominaties op allerlei filmfestivals. Zoals een boer zijn beste koe melkt, werd dit prijsbeest schaamteloos en vakkundig geëxploiteerd in de vorm van verschillende klonen. De laatste in rij is ‘Tactical Unit: Comrades in Arms’.

Als het gaat om antimisdaad, het in de hand houden van betogingen en veiligheid weten de leden van PTU wel van wanten. Deze menselijke, geuniformeerde keerborstels moeten letterlijk de straten schoonvegen en zoals we uit de eerste film weten, loopt dit niet altijd even gesmeerd. Regisseur Wing-cheong Law laat er geen gras over groeien. Twee PTU-teams smijten zich in de achtervolging op een voortvluchtige. Even daarvoor, tijdens een routineuze paspoortcontrole, werd al snel duidelijk dat hun onderlinge verstandhouding zich ergens onder het vriespunt bevindt. Het vervolg is een genante arrestatie waarbij de gemoederen hoog oplaaien. De promotie van teamleader May ten nadele van haar ervaren collega Sam zit daar voor iets tussen. Terwijl het gekibbel verder duurt, moeten de kemphanen samenwerken in de zoektocht naar een bende overvallers die zich in een bergachtig gebied verschuilen.

De erfenis van Johnnie To wordt een beetje kunstmatig in leven gehouden. Terwijl deze laatste ongetwijfeld streng mee tuurt over de schouder van zijn pupil en zich als producer manifesteert, legt Law een zelfde soort flair aan de dag. De beelden zijn netjes en de actie ontspruit tot een aanvaardbare maar platgetrappelde climax. Hoewel erg onderhoudend kan je gerust een plasje doen tijdens de vertoning zonder gevaar voor het missen van een belangrijke clou. Het script is duidelijk uit de losse pols geschreven. Ook het gedraaf in de bossen is soms onaannemelijk met personages die elkaar in een uitgestrekte omgeving net missen of tegenkomen. De zijsprongetjes met twee vreemde figuren dienen alleen maar om de tijd te rekken. Fijnproevers van de Aziatische film herkennen ongetwijfeld Simon Yam en Suet Lam. Beiden speelden al mee in een aantal films van To waarbij Lam vooral als komische lucullus dienst doet. Dat levert hier geinig gestuntel op met een autoband.

Geen must see maar een licht vieruurtje.

Jochem Geelen