Tag (2018)

Regie: Jeff Tomsic | 100 minuten | komedie | Acteurs: Ed Helms, Lil Rel Howery, JOn Hamm, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Isla Fisher, Hannibal Buress, Nora Dunn, Steve Berg, Jeremy Renner, Leslie Bibb, Rashida Jones, Indiana Sifuentes, Trayce Malachi, Jock McKissic, Thomas Middleditch

Als jongens speelden ze tikkertje op het schoolplein. Als mannen van middelbare leeftijd doen ze dat nog steeds. Alleen niet meer het hele jaar door (alleen in mei), en niet meer op het schoolplein. Omdat de mannen in de loop van de tijd door het hele land zijn gaan wonen, komt er heel wat planning en strategie bij hun spel kijken. Er komen vermommingen, leugens en bedrog aan te pas. En denk vooral niet dat de mannen het spel niet serieus nemen, want zodra mei aanbreekt gaan alle remmen los.

In de komedie ‘Tag’ zijn we getuigen van een bijzondere meimaand, want groepslid Jerry heeft aangekondigd dat dit zijn laatste jaar is als speler. Nog specialer is dat Jerry in al die jaren nog nooit is aangetikt en dat dit dus de laatste kans is om zijn ongeslagen status te breken. Wat wel zo prettig uitkomt: Jerry gaat in mei trouwen en de hele club is uitgenodigd. En zo vertrekken de vrienden Reggie, Bob, Hoagie en Chilli naar Spokane (Washington) om Jerry te taggen, samen met een journaliste en met Hoagy’s bloedfanatieke echtgenote Anna.

Het eerste wat opvalt in ‘Tag’ is de cast. Voor deze lichtgewicht komedie zijn acteurs aangerukt van bovengemiddelde zwaarte, met onder meer John Hamm, Jeremy Renner en Ed Helms. Die zwaargewichten zijn ook nog eens precies in de juiste rol gecast. Met Hamm als elegante macho, Renner als leeftijdloze charmeur, Ed Helms als brave burger en Jake Johnson als puberale dopehead.

Het acteren compenseert enigszins wat aan de film ontbreekt. Het verhaal is zo eenvoudig als maar kan: vier mannen die iemand willen aantikken, waarvoor alles moet wijken. Er zijn wel wat zijlijntjes, maar die zijn nauwelijks relevant. Ook de humor is niet van de hoogste kwaliteit. Het is het soort humor dat je verwacht bij een film over mannen van middelbare leeftijd die tikkertje spelen. Vaak flauw, vaak schuin, vaak lomp.

Wat wel aardig is, is hoe in ‘Tag’ conventies uit actiefilms en thrillers worden toegepast op zoiets sufs als tikkertje. Compleet met slowmotion en spannende muziek. Ook leuk is de aftiteling, met beelden van de echte club waarop de film is gebaseerd en ook nog een erg melig (en origineel) toetje. Het is net genoeg om de boel te redden, al moet je hiervoor wel in de juiste stemming zijn.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 juni 2018