Take Me Somewhere Nice (2019)

Recensie Take Me Somewhere Nice CinemagazineRegie: Ena Sendijarevic | 91 minuten | drama | Acteurs: Sara Luna Zorić, Ernad Prnjavorac, Lazar Dragojevic

Alma, een Nederlands-Bosnisch meisje, reist in ‘Take Me Somewhere Nice’ af naar Bosnië om haar zieke vader op te zoeken. Samen met haar neef Emir en diens charmante vriend Denis trekt ze door een wonderland van pastelkleuren. Deze coming-of-age film gaat over het leven tussen twee werelden. Tussen Nederland en Bosnië en geen angst kennen, maar toch ook bang zijn. Op een absurdistische en humoristische manier snijdt regisseur Ena Sendijarevic gecompliceerde thema’s als migratie, identiteit en seksualiteit aan.

Het is al snel duidelijk dat de vorm van de film belangrijker is dan de plot. In plaats van de voorspelbare grauwe straten die je zou verwachten bij een land uit Oost-Europa, laat Ena een veel kleurrijker Bosnië zien. Gebouwen, straten en mensen zijn aangekleed in lila, lichtblauw en roze kleuren. Het is een constructie gemaakt door de regisseur. Qua stijl doet het soms denken aan de oudere films van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (‘Dogtooth’). Toch dreigt de vorm de overhand te nemen, waardoor het enigszins gemaakt aanvoelt en het steeds moeilijker wordt je echt mee te laten slepen door het verhaal.

Hoofdrolspeelster Alma (Sara Luna Zorić) is een sterk karakter, die hoe hard ze ook valt, iedere keer toch weer op staat. Het gaat van kwaad tot erger en als kijker wacht je tot het moment dat ze breekt. Als dat tegen het einde aan gebeurt, voel je echter geen voldoening. Gelukkig gaat de film daarna gewoon weer verder en kom je erachter dat in de wereld die de regisseur heeft gecreëerd, emotie nou eenmaal niet werkt zoals wij hem kennen.

Regisseur Ena Sendijarevic zette zichzelf op de kaart met een aantal prijswinnende korte films waarvan ‘Import’ voor het Cannes filmfestival werd geselecteerd. ‘Take Me Somewhere Nice’ is haar eerste speelfilm. Sendijarevic onderzoekt de grenzen van het film maken door stereotypen en clichés te bevestigen, maar vervolgens ook weer onderuit te halen. Al met al is ‘Take Me Somewhere Nice’ een gewaagde, speelse film, waarin Sendijarevic laat zien dat je als filmmaker risico’s moet durven te nemen.

Marieke de Vries

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 mei 2019