Takeshis’ (2005)

Regie: Takeshi Kitano | 108 minuten | actie, komedie | Acteurs: Takeshi Kitano, Kyono Kotomi, Kishimoto Kayoko, Osugi Ren, Terajima Susumu, Watanabe Tetsu, Miwa Akihiro, Tachibana Daigoro, The Stripes

Takeshi Kitano speelt als het ware zichzelf in deze bizarre film. Hij speelt de wereldster Kitano ‘Beat’ Takeshi, die zijn geblondeerde dubbelganger tegenkomt. Deze dubbelganger heet ook Kitano en is een onzekere winkelmedewerker, die zich telkens weer het kaas van z’n brood laat eten.

De film is verwarrend, om het verhaal te volgen (als er wel echt een verhaal is), moet je als kijker wel erg goed opletten. Met welke Kitano je te maken hebt, is steeds weer een kwestie van gissen. Telkens weer blijk je in een droom van een van de Kitano’s beland te zijn. En de ene droom bevindt zich dan ook weer in de droom van de ander. Als je niet goed oplet, heb je op een gegeven moment het idee dat er wel vier Kitano’s rondlopen.

De film is een reconstructie van de eigen carriere van regisseur Kitano Takeshi, waarbij aan zelfspot geen gebrek is. Zijn hele carriere komt in de film naar voren, van geweldsexplosies tot vermakelijke choreografieen. Aan deze typische onderdelen van Takeshi-films is ook hier veel tijd besteed. Het gevoel ontstaat echter wel dat een aantal van deze elementen in de film is gestopt, omdat het er perse in moest, terwijl het niet binnen het verhaal paste. Zo slaat het -veel te lang durende- optreden aan het eind van de film helemaal nergens op.

De grappige vondsten in de film maken de verwarring die het onduidelijke verhaal gelukkig voor een deel goed. De twee dikzakken die elke keer weer in een andere gedaanten verschijnen zijn zeer vermakelijk. Zeker wanneer ze verkleed zijn in een tutu of als sumoworstelaar. Ook het feit dat andere personages steeds op andere manieren weer in het verhaal opduiken is aardig gevonden. Ondanks deze aardige ideeën van de grote Japanse ster, valt deze film tegen, zeker vergeleken met zijn voorgangers.

Wietske Uneken

Waardering: 3

Speciale vertoning: IFFR 2006