Taking Father Home – Bei ya zi de nan hai (2005)

Regie: Ying Liang | 100 minuten | drama | Acteurs: Xu Yun, Liu Xiaopei, Wang Jei, Song Cijun, Chen Xikun, Liu Ying

Xu (Xu Yun) gaat met twee eenden op zijn rug naar de stad. De reis naar de stad lijkt geen al te lastige onderneming, maar de zoektocht van de jongen in de stad is daarentegen des te moeilijker. Niemand lijkt Xu te willen of te kunnen helpen en hij wordt door een politieagent telkens maar weer aangespoord om de stad te verlaten.

‘Taking Father Home’ schetst bepaald geen rooskleurig beeld van China. Op het platteland heeft men geen cent te makken en in de stad ligt het kwaad overal op de loer. Dit lijkt de boodschap van regisseur Ying Liang. Helaas is de film vaak zo onduidelijk dat er aan het verhaal regelmatig geen touw is vast te knopen. Want waarom wil de politieagent dat Xu zo snel mogelijk de stad verlaat? Is dat vanwege de dreigende overstroming of is er een andere reden? Geen enkel moment in de film lijkt dat duidelijk te worden. Ook de ontknoping van de film is nogal bizar. Wat is de reden voor de moord op zijn vader? Is dat enkel het feit dat Xu zijn vader jaren heeft moeten missen? Of heeft die andere vrouw daar ook iets mee te maken? Al deze zaken blijven onopgehelderd en dat irriteert. De film wil te veel tegelijkertijd vertellen en daardoor worden de karakters uit de film niet goed uitgewerkt.

‘Taking Father Home’ was een van de films in het Tiger Award-programma op het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2006. Deze film werd met een budget gemaakt, dat nauwelijks een budget mag heten. Alle acteurs zijn vrienden of familieleden van regisseur Ying Lang. Dit gebrek aan budget kan als een excuus gelden voor het ontbreken van structuur in de film. Toch is dit niet het enige excuus voor deze rommelige film. De typische festivalfilm mist een duidelijke lijn en dat had zelfs een blockbuster om zeep geholpen.

Wietske Uneken