Tales of Terror-Kaidan Shin Mimibukuro (2004)

Regie: Takashi Shimizu, Norio Tsuruta, Eiji Arakawa, Kei Horie, Hirokatsu Kihara, Ryûta Miyake, Ichirô Nakayama, Ryo Nanba, Shirô Sano, Hiroshi Takahashi, Keisuke Toyoshima, Akio Yoshida | 165 minuten | drama, horror | Acteurs: Kurume Arisaka, Yôko Chôsokabe, Yûko Daike, Nana Eikura, Chika Fujimura, Ayako Honda, Kei Horie, Horiken, Maki Horikita, Harumi Inoue, Mako Ishino, Maiko Itô, Toshio Kakei, Jun Kaname, Mai Kitajima, Kazuki Kitamura, Megumi Kobashi, Yoshimasa Kondô, Arthur Kuroda, Mei Kurokawa, Tomoka Kurotani, Mika Mifune, Asumi Miwa, Hitomi Miwa, Kenji Mizuhashi, Kaoru Mizuki, Shôko Nakahara, Mari Nishino, Nobuto Okamoto, Yukiko Okamoto, Kaoru Okunuki, Maki Sakai, Nobuko Sakuma, Yasue Satô, Kiriko Shimizu, Reiko Suhô, Tarô Suwa, Mayuka Suzuki, Mizuho Suzuki, Tomoko Tabata, Misato Tachibana, Yôji Tanaka, Rie Tomosaka, Kanji Tsuda, Misato Tsuji, Reiko Tsushima, Rina Uchiyama, Nana Usami, Ikkei Watanabe, Ryûichi Ôura

Dat de poorten naar de geestenwereld in deze moderne tijden meestal gesloten blijven, wil niet zeggen dat ze nooit meer opengaan. Zeker niet als moderne horrorregisseurs als Takashi Shimizu (‘The Grudge’ (2004)) en Norio Tsuruta (‘Ringu 0: Bâsudei’ (2000)) de poortwachters zijn.

Japanse horror is hot; over de hele wereld. Het betreft vaak mysterieuze verhalen over geesten met een dunne scheidslijn tussen werkelijkheid en droom, en de huidige wereld en het hiernamaals. Veelal figureren er bewegings- of woordeloze kinderen in met gebogen hoofd en lang haar voor de ogen.

Interessant is dat de verzameling films op de dvd Tales of Terror niet alleen bestaat uit pure horrorverhalen, maar dat er ook dramatische en humoristische verhalen tussen zitten. Minder positief is dat de kwaliteit behoorlijk wisselend is. Zon veertien verhalen zijn ondermaats te noemen. Het is moeilijk om één beoordeling te geven voor deze serie films. Gezien de hoeveelheid minder geslaagde filmpjes is de dvd in zn algemeenheid moeilijk een aanrader te noemen, al levert een gemiddeld cijfer wel een voldoende op. Een voordeel is dat het hier om op zichzelf staande films gaat, die de rest niet beïnvloeden. Als bijna de helft van een lange speelfilm onbevredigend is, lijdt de hele film hieronder. Dat is hier niet het geval. Je kunt gewoon de filmpjes kijken die de moeite waard zijn. Het hangt dus af waar je als dvd-bezitter genoegen mee neemt.

1.Elevator

Het eerste verhaaltje draait om een meisje dat in haar flatgebouw de lift wil gebruiken wanneer blijkt dat de lift al gebruikt wordt door wat bleke bewoners. De monitor geeft ook wat raars aan: de lift lijkt op het schermpje omhoog te gaan, terwijl hij eigenlijk naar beneden gaat. Een redelijk “sfeervol”, hoewel weinig opmerkelijk verhaal met een irrelevante inleiding. (5,3/10)

2.The School Excursion

Dit is een recht-toe-recht aan spookverhaal. We volgen twee meisjes die plezier hebben in een oud Japans hotel, wanneer één van de twee, Chiaki, de toiletdeur hoort opengaan. Er is niets te zien, en ze gaan weg om te winkelen. Chiaki is alleen haar lippenbalsem vergeten en moet terug de kamer in. Dan hoort ze weer wat in het toilet Een simpel, maar erg effectief uitgevoerd (onder andere door de montage en het camerawerk) geestverhaal met enkele echt enge momenten. (8,1/10)

3. Kengo Nishioka

Een vrouw zit alleen in haar kamer en hoort ineens de stem van Kengo Nishioka, de overleden collega van haar man. Kengo wil weten waar haar man is, en wordt steeds luidruchtiger. Hij laat de schuifdeuren trillen en klapperen. Simpel, maar redelijk effectief. (6,4/10)

4. The Visitor

Een overleden tante komt op bezoek bij het meisje Mika. Ze klopt op de deur en stopt haar hand in de brievenbus. Zelfs binnen achtervolgt ze Mika. Goede casting van Mika, en met behoorlijk enge scènes. Vooral het einde is verontrustend. (8/10)

5. Covering The 100 Tales

Dit verhaal over een verslaggeefster die bij een groepje vertellers langsgaat, begint wat traag, maar wordt, naarmate er meer aanwezigen vertellen over hun dood en druk uitoefenen op de verslaggeefster, steeds boeiender en griezeliger. (7/10)

6. Cassette Tape

Een verhaaltje dat in min of meer hetzelfde thema behandelt als de film White Noise (2005). Kunnen doden letterlijk met ons praten via audiovisuele apparaten? Enkele goede momenten, maar er wordt te weinig met het idee gedaan en de opbouw is te lang. (5,5/10)

7. Spilt Water

‘Spilt Water’ is geen echt horrorverhaal, maar een aandoenlijke vertelling over een meisje dat haar vader is verloren en met wie ze nu op een bijzondere manier in contact komt. Overtuigend acteerwerk van het kleine meisje, en een waarheidsgetrouw aandoende relatie met haar moeder. Alleen de muziek is wat melodramatisch. (8,1/10).

8. The Backward Suit

Een wat absurdistisch verhaal over de vader van een jonge vrouw die steeds dronken thuiskomt en na door een bepaalde straat te zijn gelopen zijn pak achterstevoren aanheeft. Afgezien van dit laatste aspect is dit verhaal niet echt de moeite waard. (4,6/10)

9. Examination Room #3 (Part1)

Een stelletje kijkt rond in een oud vervallen ziekenhuis. De jongen wil vrijen met het meisje, maar zij heeft weinig zin. Ze raakt meer opgewonden van de geest van een dokter in de onderzoekskamer. Ze wil zich uitkleden, maar dan komt haar vriend binnen en houdt haar tegen. Redelijk boeiend. (5,9/10)

10. Examination Room #3 (Part2)

Het meisje bevindt zich nu weer in de bewuste onderzoekskamer en haar vriendje wl haar redden. Hij hoort haar kreunen en gillen, maar ziet wanneer hij eenmaal in de kamer is aangekomen, dat zijn vriendin het best naar haar zin heeft. Ze blijkt dit jaren lang vol te houden. Kinky maar betrekkelijk saai verhaal. (3,9/10)

11. A Forgotten Item

Vrij onschuldig, mild verhaal over een meisje dat wordt opgebeld door de geest van de vorige bewoner van haar appartement. Hij blijkt iets terug te willen. Onderhoudend. (6/10)

12. Video

Meisje komt op bezoek bij zus, waar ze geestesverschijningen ziet. Afgezien van enkele effectieve momenten een vrij nietszeggend verhaal dat een wat te lange opbouw heeft. (5,2/10)

13. A Drop Of Blood

Het enige filmpje in zwart-wit. Meisje gaat solliciteren bij kledingzaak, maar blijkt plotseling twee uur te laat aan te komen (hoewel ze op tijd wegging). Het interieur ziet er onheilspellend uit. De zaak is namelijk helemaal leeg, met alleen rekken met pakken aan weerskanten, en paspoppen zonder hoofd. Vrij suggestief. Ook hoort ze het geluid van een vallende druppel, wat bloed blijkt te zijn. Rood bloed (contrasterend met het zwart-wit). Aardige stijl en mysterieus verhaal, maar met weinig inhoud. (5,4/10)

14. Enlightenment

Saai verhaal over jonge vrouw die gaat trouwen, maar nog even herinneringen ophaalt in een oud dagboekje. Er zit een vreemde pagina in het boekje dat parallelle tijdslijnen suggereert. Leuk uitgangspunt, maar slecht uitgewerkt. (3,3/10)

15. Waiting Time

Een zakenman volgt een meisje dat ineens in zijn kantoorgebouw verschijnt, dat later hysterisch gaat lachen en misschien wel eens een bekende van de hoofdpersoon zou kunnen zijn. Niet bepaald eng, en ook niet interessant. (3,9/10)

16. Off The Shelf

Vader komt thuis na drie jaar weg te zijn geweest en draait een beetje door. Hij praat constant tegen zichzelf, wat behoorlijk irritant is, en er gebeurt weinig filmisch of interessants. Enkele shots tegen het einde zijn spannend, maar kunnen het filmpje niet redden. (3,5/10)

17. Stones

Een volksverhaal over vossen en wasberen die in menselijke vorm kunnen verschijnen. Een visser wordt in het bos getormenteerd door verschijningen en stenen die vanuit het niets tegen hem worden aangegooid. De natuur die terugslaat Interessante premisse, maar de uitvoering is niet spannend genoeg. (3,2/10)

18. My Sister’s Room

Half geslaagd verhaal over een meisje dat niet kan slapen en plotseling een man met lange haren ondersteboven in haar kamer ziet hangen. Haar ouders schrijven het gedrag van hun dochter toe aan de pubertijd. Haar broer lijkt haar te willen helpen, maar gedraagt zich wel heel vreemd. (5,4/10)

19. The Train

Drie jonge vrouwen horen in een appartement s avonds laat steeds een trein voorbij rijden, terwijl er helemaal geen spoor langs het appartement loopt. Tamelijk prikkelend verhaaltje ondanks wat matig acteerwerk en een lome opbouw. (5,8/10)

20. The Lover

Gedeeltelijk horror, gedeeltelijk (absurde) humor, en gedeeltelijk drama. Een vrouw vertelt over haar man die zelfmoord heeft gepleegd. De gedragingen van de man, vlak voor zijn einde zien we letterlijk in beeld. Of zijn het op een gegeven moment visioenen van de vrouw? Ook zien we hoe de vrouw (psychisch) omgaat met de depressie van haar man. Eigenaardig, maar redelijk boeiend verhaaltje. (6,6/10)

21. Take Good Care Of Him

Onsympathieke yup moet langsgaan bij de aan leukemie lijdende moeder van zijn collega, Yamada. Yamada is een beetje een zielig mannetje, maar wanneer de moeder overlijdt krijgt de yup ineens een opdracht van haar. Vreemde film met een aardig idee maar met irritante hoofdpersonen en weinig enge of interessante momenten. (4,1/10)

22. Let’s Play

Visueel en inhoudelijk boeiend verhaaltje over een kind dat in verschillende tijdslijnen lijkt te leven. Er wordt haar steeds gevraagd om buiten te komen spelen door haar vriendinnetjes, door middel van briefjes. Mysterieus verhaal, met mooi camerawerk en interessante geluidseffecten. (8,2/10)

23. A Motel

Eng verhaal over twee vrouwen die logeren in een motel met krakende vloeren en vreemde stemmen achter de deur terwijl ze slapen. Een recht-toe-recht-aan spookverhaal dat laat zien erg goed te kunnen werken wanneer het goed is uitgevoerd. (7,8/10)

24. The Garden

Effectief en eng verhaal over een tuin en een huis waarin verontrustende dingen gebeuren. Mooie, enge frame-composities in de scènes waarin een vrouw op onderzoek uitgaat in haar slaapkamer. Prachtige spanningsopwekking en een symmetrisch script (waarbij het einde verwijst naar eerdere vragen of opzetjes). Het kleurenpalet van de film is bijna monochroom. (8,3/10)

25. Don’t Ever Open It

Aardig, sfeervol verhaal over een meisje dat op een bewuste dag het familie-altaar niet open mag maken, maar dit natuurlijk toch doet. Er verschijnt iemand die ze niet had verwacht. Met goed acteerwerk. (6,9/10)

26. Getting Closer

Zeer eng verhaaltje over meisje dat op het huis van haar tante moet passen, maar plotseling op tv wat vreemds ziet. Plekken uit het huis verschijnen in beeld, en al gauw ziet ze zichzelf ook terug. Ze wordt steeds wakker, denkend dat het een droom was, maar blijkt dan in een soort Droste-constructie terecht te zijn gekomen, met een werkelijkheid in een werkelijkheid, in een werkelijkheid Is het nu een droom? (8,4/10)

27. Please, Don’t

De eerste van een serie van drie films over een gezin dat geteisterd wordt door een poltergeist. De eerste heeft een interessante opbouw. Middels een home-videocamera wordt het gegeven langzaam aan ons geïntroduceerd, waardoor we er makkelijker in mee kunnen gaan. (6/10)

28. No More, Please

Er vinden nu daadwerkelijk enkele extreme gebeurtenissen plaats in huis. De tv valt bijvoorbeeld om, en de magnetron knalt uit elkaar. De hulp van een deskundige wordt ingeroepen, die zegt dat het te maken heeft met het nabijgelegen verkeerspunt waar vele doden zijn gevallen. Weinig nieuws. (5,1/10)

29. Come, If You Dare!

Het gezin neemt hier bescherming via een wetenschappelijke benadering die uitgaat van elektromagnetische stroming. De wetenschappers lossen het probleem op. Of toch niet? Documentaire-achtige stijl, met talking heads van het gezin. Weinig verrassende conclusie, en wederom: het idee was al bekend (zie Spielberg). (4,2/10)

30. Fox And A Bath

Een onschuldig en wat vreemd verhaal over een man die slecht is voor de medemens en zijn omgeving en daarom voor straf in een bad verschijnt. Grappig. (6,3/10)

31. An Interrogation

Verhaal met enkele aardig enge momenten. Man in auto krijgt ongeluk doordat vrouw op hem af komt rennen. Ze verschijnt later aan hem op verschillende manieren; onder andere tijdens een verhoor bij de politie. (7,4/10)

32. Family Crest

Interessant en compleet aandoend verhaal over een vrouw die net getrouwd is en inwoont bij haar schoonouders. Haar schoonmoeder wil niets liever dan een kleinkind. s nachts wordt de vrouw lastig gevallen door een vreemde geestesverschijning die wat over haar ongeboren kind te melden heeft. Eng en dramatisch bevredigend. (7,8/10)

33. Handprints

Een wat doelloze film. Een vermoeide, wanhopige man wil een lening, maar krijgt hem niet. Er wordt aan de deur geklopt, maar er staat niemand in de gang. Dan wordt hij gebeld en hoort hij zijn gillende dochter aan de telefoon. (5,5/10)

Bart Rietvink