Tapas (2005)

Regie: José Corbacho, Juan Cruz | 94 minuten | drama, komedie | Acteurs: Angel de Andrés, María Galiana, Elvira Mínguez, Rubén Ochandiano, Alberto de Mendoza, Darío Paso, Alberto Jo Lee, Amparo Moreno, Ana Barachina, Blanca Apilanez, Pilar Arcas

In hun eerste film ‘Tapas’, tonen regisseurs Corbacho en Cruz het leven in een buurt in L’Hospitalet de Llobregat, de stad waar ze zijn opgegroeid. Het is de grootste van de vier voorsteden van Barcelona, maar de verhalen van ‘Tapas’ kunnen zich eigenlijk overal ter wereld afspelen. ‘Tapas’ is rechtstreeks uit het leven gegrepen. Alledaags, ontroerend en oprecht.

In een rap tempo worden de verweven verhaallijnen uiteengezet. Drie generaties herkenbare mensen en hun beslommeringen passeren de revue. Bijna alle personages moeten belangrijke beslissingen in hun levens maken en hun problemen het hoofd bieden. Vaak vinden zij hiervoor steun bij elkaar. Beide regisseurs komen uit de Spaanse televisiewereld, de film lijkt ook wel op een soap. Enkel wordt zo natuurlijk geacteerd dat het lijkt alsof de camera toevallig echte mensen volgt.

Tapas’ zijn gevarieerde hapjes uit de Spaanse keuken en cultuur, maar het woord is afgeleid van ’tapar’ oftewel bedekken en bedekt. Achter ieder mens gaat een verhaal schuil dat de moeite van het vertellen waard is, aldus de makers. Er zijn dingen die wij niet gauw aan andere mensen laten zien. Wij zetten een masker op in onze omgang met anderen.  Zoals bijvoorbeeld de gepensioneerde Doña Conchi (María Galiana) die pillen dealt om rond te komen terwijl haar man Mariano doodziek thuis zit. Of Lolo (Ángel de Andrés), een lompe bareigenaar wiens vrouw Rosalía hem verlaten heeft. Om de schone schijn op te houden dat ze er nog is, huurt hij een Chinese kok Mao (Alberto Jo Lee) in voor hun tapasbar. De gedesillusioneerde Raquel (Elvira Mínguez) heeft sinds haar scheiding een internet/telefoon relatie met Edgardo die ze nog nooit heeft ontmoet. De jonge César wordt verliefd op de oudere Raquel, een relatie die geen lang leven beschoren is. Grappig en irritant is met seks geobsedeerde Opo, vooral wanneer hij buitenlandse meisjes (ook Hollandse!) stereotypeert of Bruce Lee imiteert. Alberto Jo Lee speelt de sympathieke Mao, de gedisciplineerde topkok die menig kijker zal doen watertanden. Ook is er een zwerfhondje dat een bescheiden rol speelt in het geheel.

Net als het leven is er in ‘Tapas’ gelach en gehuil. Humor en tragiek. Alhoewel de film over het algemeen luchtig blijft. De film heeft verschillende (inter)nationale prijzen in de wacht gesleept waaronder twee Spaanse Oscars (Goyas) voor beste nieuwe regisseurs en beste bijrol voor Elvira Mínguez (Raquel). Terecht ook, ‘Tapas’ weet het alledaagse leven weer te geven zonder opsmuk of vals sentiment.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 6 juli 2006