Tarzan, the Ape Man (1981)

Regie: John Derek | 107 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Bo Derek, Richard Harris, John Phillip Law, Miles O’Keeffe, Akushula Selayah, Steve Strong

Ietwat fout sekssymbool Bo Derek in een zoveelste Tarzan-verfilming. Dikke pret of lauwe onzin? Dat laatste dus. Toegegeven, echt saai wordt het niet, maar daar is alles wel zo’n beetje mee gezegd. In ‘Tarzan, the Ape Man’ trekt Jane Parker (Derek) samen met haar vader op expeditie de gevaarlijke Afrikaanse jungle in, waarbij het gevaar overigens is beperkt tot een grote python, een leeuw en een wilde junglebewoners. Niet veel te doen dus in deze nogal tamme jungle, waarvan de meeste beesten overigens in het echt in Azië schijnen te leven.

Maar er leeft meer, zo blijkt na (pas) drie kwartier. De beruchte Tarzan (Miles O’Keeffe) vertoeft er ook. Volgens vader Parker een gevaarlijke aapmens van misschien wel vijftig meter lang. Maar Jane weet wel beter. Als Tarzan haar redt van een leeuw stribbelt ze nog even tegen, maar echt overtuigend is dat niet. Een gezond spelletje hard to get zullen we maar zeggen. Het hoort er allemaal bij. De seks straalt van Bo Derek af. De ontmoeting met Tarzan levert eigenlijk al meteen erotische spanningen op en als ze al bananen etend begint te mijmeren over haar maagdelijkheid is het hek van de dam. De borsten zijn vanaf dat moment meer bloot dan bedekt. Een enkele uitzondering daargelaten overigens, want Tarzan legt er zo af en toe zijn handen op. Hoort er ook bij.

Van chemie tussen Jane en Tarzan mag je overigens niet spreken en het acteerwerk is niet veel soeps. Bo Derek lijkt het wel prima te vinden als ze niet al teveel emoties hoeft te tonen en O’Keeffe zegt letterlijk niets, al kan je je afvragen of dat een reden tot klagen is. Daarbij komt dat de montage erg lelijk is. Met name de slow motionshots zijn verschrikkelijk. De scène waarin Tarzan Jane redt van een grote slang duurt zodoende wel heel lang. Ook de manier waarop scènes op Powerpointstijl in elkaar over gaan is vaak tenenkrommend. Daar kan geen aapmens of blote borst tegen op.

David Croese