Taxi 656 (2008)

Regie: Saskia Diesing | 38 minuten | drama, komedie, korte film | Acteurs: Fred Goessens, Alix Adams, Sandra Mattie, Juda Goslinga, Ton Kas, Jip Loots, Louis Lijmer, Frits Lambrechts, Rachid Larouz, Christine van Stralen, Ton Pompert, Felicity Wielzen, Sarah Chronis, Bodine van Zalk, Elvan Akyildiz, Franky van Dorts, Mike Libanon, Rifka Lodeizen, Sylvia Poorta, Rene van Zinnicq Bergmann, Benja Bruijning, Rogier Schippers, Sieger Sloot, Martijn Fischer, Rian Gerritsen    

Het tragikomische ‘Taxi 656’ gaat over een echtpaar dat al zo’n twintig, vijfentwintig jaar bij elkaar is en waarbij de schwung een beetje uit de relatie is. De man, Cor (Fred Goessens), wordt afgekeurd als stukadoor en mag van de arts alleen nog maar zittend werk doen. Zijn echtgenote Lydie (Alix Adams) zit in de wachtkamer te wachten op het verlossende woord van haar man, maar moet het doen met het kijken naar zijn rug, als hij zonder ook maar iets te zeggen langs haar heen loopt de spreekkamer uit naar de uitgang. Het is tekenend voor het huwelijk; Lydie doet vreselijk haar best, maar irriteert haar man met haar goedbedoelde acties en opmerkingen. Hun enige zoon, Ramon, is onlangs naar het buitenland vertrokken, waar zijn grote liefde woont, en Lydie zit behoorlijk met zijn vertrek in haar maag. Meerdere malen per dag probeert zij hem te bellen, maar alsof het niet zo mag zijn, vist ze steeds achter het net en krijgt zij hem niet te pakken. Hoe zielig dat ook voor haar is, je moet onwillekeurig toch lachen als ze paniekerig door de kamer loopt op zoek naar de draadloze telefoon, terwijl Ramon een kort berichtje inspreekt op het antwoordapparaat omdat ze net te laat is met opnemen. Ook wanneer zijn vriend voor de deur staat en Ramon kort op zijn mobiele telefoon spreekt zie je het verlangen in Lydie’s blik, maar ze durft niet toe te happen.

Ondertussen wordt Cor omgeschoold als taxichauffeur. In het begin gaat het stroef; Cor lijkt niet over de benodigde kwaliteiten voor een taxichauffeur te beschikken: binnenvetter als hij is, observeert hij zijn klanten meer dan dat hij met ze communiceert. Een reeks kleurige klanten passeert de revue; van zijn eerste ritje, een prachtig uitgedoste travestiet die zich achteloos van pruik en valse wimpers ontdoet op de achterbank en die hem weer aan het roken krijgt tot de groep vrolijke en zingende meisjes op weg naar een feestje, die in een deuk liggen om het telefoontje dat Cor – handsfree uiteraard – krijgt van Lydie.

Acteerprestaties van Fred Goessens en Alix Adams zijn uitstekend, volkomen naturel is het  inderdaad of ze al jaren getrouwd zijn en worstelen met hun nieuwe identiteit: Cor in zijn rol als maatschappelijk werker, wat een taxichauffeur soms immers is en Lydie als eenzame vrouw wiens twee mannen uit haar leven haar ineens niet meer nodig hebben, zelfs de lunch die ze trouw voor Cor maakt elke dag wordt in het café leeggekieperd in de prullenbak. Het scenario van Eveline Verwoerd is grappig vanwege de vele herkenbare situaties. Onder de goede regie van Saskia Diesing, die in de eerste reeks One Night Stands al het filmpje ‘Nieuwe schoenen’ maakte, is ‘Taxi 656’ een filmpje om in je hart te sluiten.

Monica Meijer

Waardering: 3.5