Teach Me Love – How to Make Love Like an Englishman (2014)

Regie: Tom Vaughan | 93 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Pierce Brosnan, Salma Hayek, Jessica Alba, Malcolm McDowell, Duncan Joiner, Ben McKenzie, Merrin Dungey, Fred Melamed, Ivan Sergei, Lombardo Boyar, Marlee Matlin, Lee Garlington, Paul Rae, Erik Passoja, Robert Mailhouse, Lindsey Sporrer, Seth Morris, Taylor John Smith, Alex Sgambati 

Een goede romantische komedie maken is echt niet zo eenvoudig als het lijkt. Niet alleen moet je aansprekende acteurs strikken die onderling ook nog eens een flinke dosis chemie hebben, ook moet je de romance ophangen aan een origineel, aansprekend en intelligent verhaal. Dan moet je er ook nog rake dialogen aan toevoegen, die geloofwaardig klinken uit de monden van je tot in detail uitgediepte personages. Tot slot komt dan nog de aankleding van je film, waarmee je de puntjes op de i kunt zetten. Als al die puzzelstukjes op hun plaats liggen, dan heb je de perfecte romkom gecreëerd en kun je je meten met genretoppers als ‘The Apartment’ (1960), ‘Annie Hall’ (1977), ‘When Harry Met Sally’ (1989) en ‘Pretty Woman’ (1990). In het geval van ‘Teach Me Love’ (2015) – ook bekend als ‘How to Make Love Like an Englishman’ en ‘Some Kind of Beautiful’ – blijkt echter geen enkel puzzelstukje op het juiste plekje te liggen. De star power van hoofdrolspelers Pierce Brosnan, Salma Hayek en Jessica Alba ten spijt, maar ‘Teach Me Love’ is een niemendalletje van een zeer bedenkelijk niveau.

Brosnan speelt Richard Haig, een Britse professor in de literatuur die werkzaam is op een Amerikaanse universiteit. Haig heeft een serieus alcoholprobleem en is seksverslaafd, want hij gebruikt de quotes van Romantische dichters om zijn studentes in zijn bed te krijgen. Kate (Jessica Alba), het meisje waar hij het nu mee doet, blijkt echter zwanger van hem te zijn. Richard voelt zich verplicht om met haar te trouwen en ze verhuizen naar een kast van een villa in Malibu waar ze samen hun zoontje zullen opvoeden. Hun huwelijk blijkt echter geen lang leven beschoren, want Kate blijkt meer te voelen voor haar collega Brian (Ben McKenzie). Omdat Richard graag zijn zoontje wil blijven zien, mag hij in het tuinhuis wonen. De problemen stapelen zich echter op: zijn werkvisum loopt binnenkort af en een terugkeer naar Groot-Brittannië ziet hij niet zitten, omdat hij zijn zoontje niet wil missen. Gelukkig is daar Olivia (Salma Hayek), de oudere zus van Kate die het nooit zo ophad met haar zwager, maar hem ineens wel leuk begint te vinden.

Het scenario van ‘Teach Me Love’ is een opeenstapeling van clichés en stereotypen. Neem nou Richards vader, gespeeld door Malcolm McDowell, wiens chagrijnige gevloek de lachers op de hand moet zien te krijgen, maar eerder het tegenovergestelde effect bereikt. Anderzijds is hij ook degene die Richard moet laten inzien dat hij zijn leven moet beteren. Tja, dat gelooft natuurlijk geen hond. En zo zijn er meer verplichte nummers die scenarioschrijver Matthew Newman laat opdraven: het kleine jongetje dat de ban moet breken en voor geforceerde vertedering moet zorgen en een handvol ongeïnspireerde subplotjes die nergens heen leiden. Daar komt dan nog bij dat de personages niet sympathiek zijn. Je prikt zo door Brosnans charme heen als je ziet wat voor een onverbeterlijke womanizer hij is (en het is lachwekkend hoe eenvoudig hij zijn oude leven ineens overboord kan zetten zodra er een kind in beeld komt) en de vrouwen die door Alba en Hayek worden geportretteerd zijn zeer marginaal uitgewerkt. En over lachwekkend gesproken; dat Olivia vertederd raakt als ze drie generaties Haig ziet urineren in de Grote Oceaan is echt niet best…

Regisseur Tom Vaughan overspeelde zijn hand al eens met de romantische komedie ‘What Happens in Vegas’ (2008, met Ashton Kutcher en Cameron Diaz) en kan zich beter richten op andere genres (zijn medische drama ‘Extraordinary Measures’ uit 2010 was bijvoorbeeld een stuk beter te pruimen). ‘Teach Me Love’ is ondanks de grote namen op het affiche een bijzonder zwakke poging om een romantische komedie te maken. De film is werkelijk op geen enkel vlak origineel, laat staan dat je meeleeft met de beslommeringen van dit onsympathieke gezelschap. Links laten liggen dus.

Patricia Smagge

Waardering: 2

DVD-release: 29 oktober 2015