Team America: World Police (2004)

Regie: Trey Parker | 98 minuten | actie, komedie, animatie, avontuur | Originele stemmencast: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Masasa, Daran Norris, Phil Hendrie, Maurice LaMarche, Chelsea Magritte, Jeremy Shada, Fred Tatasciore

‘Team America: World Police’ is het geesteskind van Trey Parker en Matt Stone. Dit duo is voornamelijk bekend van de succesvolle televisieserie ‘South Park’, een animatiereeks over een groepje schoolkinderen uit het gelijknamige stadje. ‘South Park’ dankt zijn succes vooral aan de combinatie van parodie, harde satire en puberale humor. Aangezien ‘South Park’ daarbij ook bepaald niet politiek correct is, is het typisch zon geval van “”love it or hate it””. Dit laatste geldt ook, maar in iets mindere mate, voor de nieuwste film van het duo.

‘Team America’ is geen animatie maar een poppenfilm à la ‘Thunderbirds’. Hoewel je de marionetten continu aan hun draden ziet hangen stoort dat geen moment; daarvoor is de verbazing te groot over de expressieve poppengezichten en de adembenemende decors, van de Taj Mahal tot het paleis van Noord-Koreaans dictator Kim Jong Il. Omdat ‘Team America’ daarnaast een echte actiefilm is komen ook de liefhebbers van ontploffingen, schietpartijen, vliegstunts, onverschrokken helden en boosaardige terroristen aan hun trekken. Dat spektakel ziet er vaak prachtig uit, zij het dat er soms wel erg veel bloed vloeit.

Grootste attractie van ‘Team America’ is evenwel de humor. Ieder denkbaar Hollywoodcliché wordt geparodieerd, van de onverschrokken actieheld die met één salvo honderden terroristen de vergetelheid in blaast, tot de sentimentele ontboezemingen die echte Hollywoodhelden uitkramen voordat ze weer eens hun leven gaan wagen. De satire is eveneens van grote klasse. Vooral tegenstanders van de Amerikaanse buitenlandse politiek worden op de korrel genomen, waarbij geëngageerde acteurs als Sean Penn en Tim Robbins het moeten ontgelden. Maar ook de aanpak van de huidige Amerikaanse regering, die in haar streven om zoveel mogelijk terroristen op te pakken nogal eens wat smeulende puinhopen achterlaat, wordt stevig bekritiseerd. Tenslotte is er nog de categorie Asshole/Pussy/Suck my Dick-humor, die niet naar ieders smaak zal zijn maar voor de liefhebber best te genieten is.

Laatste sterk punt is de muziek. Vooral de sentimentele liedjes zijn hilarisch, met als hoogtepunt de hartverscheurende ballade van Kim Jong Il, waardoor we nu eindelijk weten wat de dieperliggende oorzaak is van de agressiviteit van deze dictator. Maar ook de gesproken oneliners zijn vaak geweldig (Hey terrorist, terrorise this!). En wat te denken van de prachtige volzinnen van Matt Damon…

De conclusie moet dan ook luiden dat ‘Team America: World Police’ een prima film is van het duo Parker/Stone. Liefhebbers van ‘South Park’ kunnen blind een kaartje aanschaffen, haters van die serie moeten hier maar met een grote boog omheen lopen en recensenten kunnen met een gerust hart vier sterren uitdelen voor zoveel humor en vakmanschap. En nu we eindelijk weten wat er bij Kim Jong Il aan ontbreekt zal die wereldvrede er ook nog wel van komen. Tenminste, zolang die Baldwin zich er niet mee gaat bemoeien.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 februari 2005