Tears in the Rain (1988)

Regie: Don Sharp | 99 minuten | drama, oorlog, romantiek | Acteurs: Sharon Stone, Christopher Cazenove, Leigh Lawson, Paul Daneman, Maurice Denham, Anna Massey, Rachael Dowling, Harry Burton, Colette Stevenson, Stephanie Cole, Janet Lees-Price, Donald Gee, Leila Birch    

Het is altijd weer even wennen wanneer Sharon Stone in films verschijnt die wat verder afstaan van haar bekendere filmhits als ‘Basic Instinct’ en ‘Casino’. Want laten we wel wezen, in die ‘gevaarlijke’ vrouwenrollen zien we Stone toch het liefste? Neemt niet weg dat Stone zich natuurlijk ook veelvuldig gestort heeft op andersoortige projecten, waar ‘Tears in the Rain’ een goed voorbeeld van is. In deze Engelse TV-film zien we gedegen Brits drama, met een zoetig sausje. Na deze film was het voor Stone nog vier jaar wachten op het grote succes van Paul Verhoevens ‘Basic Instinct’. Stone speelt de rol van Casey Cantrell, een onafhankelijke Amerikaanse jongedame die voor de laatste wens van haar overleden moeder afreist naar Engeland. Daar moet zij een brief overhandigen aan Lord Richard Bredon. Engelse landhuizen, parkachtige wijkjes en straten zorgen voor een klassiek Britse sfeer die hier en daar wat stoffig oogt. De klarinetmuziek maakt die ambiance compleet.

Wat overheerst is beleefd acteerspel van de overwegend Engelse cast, Stone gaat daarin mee als jonge Amerikaanse schone. Het maakt ‘Tears in the Rain’ tot een televisiefilm geschikt voor alle leeftijden. Amper twee jaar daarvoor debuteerde Stone met een kleine rol in Woody Allens ‘Stardust Memories’, nadat ze de jaren voorafgaand als model had gewerkt.  ‘Tears in the Rain’ is dus wat braaf, maar kenmerkt zich net als menig ander Brits drama door psychologische verhoudingen tussen de verschillende personages. Overigens is daarin ook plaats gelaten voor een glimlach. Bijvoorbeeld het moment waarop twee mannelijke personages (Michael Bredon en Hamdan al Dubai) beiden uit alle macht Casey proberen te versieren op het jacht van de één. Het leidt tot een stijlvolle psychologische battle tussen de twee Engelse gentlemens.

De basis van ‘Tears in the Rain’ heeft betrekking op de gelijknamige roman van de Amerikaanse screenwriter en auteur Pamela Wallace. De tijdsperiode in het verhaal beslaat zowel de Tweede Wereldoorlog als de jaren tachtig. Voor een vleugje klassiek drama en romantiek op een doordeweekse televisieavond zal ‘Tears in the Rain’ niet direct teleurstellen.  Maar, vergeet even Catherine Tramell (Sharon Stone) die enkele jaren later als hoofdpersonage in ‘Basic Instinct’ de wereld zou choqueren.

Tjeerd Kooistra