Ted 2 (2015)

Regie: Seth MacFarlane | 115 minuten | komedie | Acteurs: Mark Wahlberg, Seth MacFarlane, Amanda Seyfried, Jessica Barth, Giovanni Ribisi, Morgan Freeman, Sam J. Jones, Patrick Warburton, Michael Dorn, Bill Smitrovich, John Slattery, Cocoa Brown, John Carroll Lynch, Ron Canada, Liam Neeson, Dennis Haysbert, Patrick Stewart, Tom Brady, Jay Leno, Jimmy Kimmel

Iedereen kent wel het type dat zeg, op een verjaardag of een in kroeg, continu de lolbroek probeert uit te hangen en daarin ernstig tekortschiet. Er worden tal van willekeurige onderwerpen aangesneden die ondanks een pittige insteek, in de vorm van racistische bakken of generalisaties, niets anders opleveren dan pijnlijke stiltes en het verlangen van de toehoorders om naar huis te gaan. Dit is precies het gevoel dat je bekruipt bij het bekijken van ‘Ted 2’. Er is zelfs een blik bekende koppen opengetrokken maar het maakt weinig uit.

Seth McFarlane kent met zijn “Family Guy” al jaren een trouwe fanbase en wist met het eerste deel van Ted best een vermakelijke stonerfilm af te leveren. Het gegeven van een levende hondsbrutale teddybeer was immers behoorlijk origineel. Het werkte vrij aardig en de bromance tussen de beer en zijn baasje was guitig. Dat originele is er in tweede deel logischerwijs wel een beetje vanaf. En waar het voorspelbare verhaal in het eerste deel nog staande werd gehouden door een paar sterke grappen, slaat McFarlane in dit tweede deel vrijwel continu de plank mis.

Het verhaal, voor zover daar sprake van is, draait om de rechten van Ted als Amerikaan. Als de overheid erachter komt dat Ted een knuffelbeer is (wat al vrij absurd is, want hoeveel levende teddyberen zullen er zijn?) vervallen zijn rechten. Hij wordt ontslagen, zijn vers beklonken huwelijk met Tammi-Lynn wordt ontbonden en ook zijn kinderwensen door middel van adoptie kunnen de ijskast in. Wat volgt is een oersaaie rechtsgang waarin de beer vecht om zijn rechten terug te krijgen. Hierin probeert McFarlane zelfs geëngageerd te zijn, maar misschien is een film over een seksistische, blowende teddybeer daarvoor niet het geschikte podium.

Een paar rake grappen en grollen hadden dit leed grotendeels kunnen voorkomen. Jammer genoeg zijn de grappen zo mogelijk nog kinderachtiger dan in het eerste avontuur van John (Wahlberg) en Ted (McFarlane). Alle komische scènes zijn gestoeld op poep, pies of sperma. Of alle drie natuurlijk. Het is een aaneenschakeling van grofgebekte karakters en willekeurige scènes zoals we die kennen uit “Family Guy”. Dat is voor twintig minuten best vermakelijk, maar blijkt niet vol te houden als er anderhalf uur naar gekeken moet worden. Ook het feit dat McFarlane exact hetzelfde klinkt als Peter Griffin (hoofdpersoon uit “Family Guy”) draagt hier niet aan bij.

‘Ted 2’ heeft ondanks zijn inhoudsloze gevoel voor humor continu de neiging om je per se aan het lachen te willen maken. Zelfs als het daarvoor niet de middelen heeft. De lach-of-ik-schiet humor zal er met dit tweede deel zelfs bij de stonede puber niet meer in gaan. De humor van Seth McFarlane, die hiervoor met ‘A Million Ways to Die in the West’ ook al zo’n afstompende lachfilm afleverde, lijkt wel een beetje te zijn uitgewerkt. ‘Ted 2’ is wat een sequel vaak helaas zo vaak is. Minder, flauwer en saaier dan het origineel.

Thomas van den Berg

Waardering: 1

Bioscooprelease: 13 augustus 2015
DVD- en blu-ray-release: 2 december 2015 (ook als boxset met ‘Ted’)