Ted Bundy: American Boogeyman (2021)

Recensie Ted Bundy: American Boogeyman CinemagazineRegie: Daniel Farrands | 110 minuten | misdaad | Acteurs: Chad Michael Murray, Holland Roden, Jake Hays, Lin Shaye, Greer Grammer, Olivia DeLaurentis, Julianne Collins, Gianna Adams, Dashiell Connery, Anthony De Longis, Sky Liam Patterson, Gabrielle Haugh, Asante Jones, Diane Franklin, Jo Beth Locklear, Alice Prime, Leslie Stratton, Marietta Melrose, Alexandra Scott, McKenna Alvizo, Fivel Stewart, David Hill

Seriemoordenaars blijven tot de verbeelding spreken. Neem Ted Bundy. Deze man zaaide in de jaren 80 dood en verderf en slaagde er dankzij zijn innemende voorkomen in om een beroemdheid te worden. Terwijl hij terecht stond voor de meest weerzinwekkende moorden vielen tientallen vrouwen voor hem in katzwijm, omdat hij zo welbespraakt en charmant was. Zijn knappe verschijning en beheerste manier van spreken vielen op. Dit zijn geen eigenschappen die je aan een moordlustige maniak toedicht. Al in de jaren tachtig kwam er een film over Bundy en ook aan het begin van deze eeuw verschenen er thrillers over de seriemoordenaar. Na een recente Netflix-documentaire en een sensatiebeluste film op dezelfde streamingdienst besloot regisseur Daniel Farrands dat er nog wel een film over de ter dood veroordeelde schurk bij kon. Enter ‘Ted Bundy: American Boogeyman.’

Om maar met de deur in huis te vallen: deze film had niet gehoeven! Farrands is vooral geïnteresseerd in de gruweldaden van Bundy – die al lang en breed in talloze films voorbij zijn gekomen – en minder in de psyche van deze gestoorde man. ‘Ted Bundy: American Boogeyman’ is een sensatiebeluste thriller die de carrière van gevallen ster Chad Michael Murray moet reanimeren. Dat gaat niet lukken, want ondanks het degelijke spel van deze man ontstijgt deze film nooit de grijze middenmoot. Er is geen reden om deze productie te bekijken.

Deze film is gemaakt om te smullen van brute moordpartijen en verminkingen. Het gegeven dat hier een waargebeurde geschiedenis voor wordt gebruikt, geeft deze film een ranzig randje. Er wordt wel wat aandacht besteed aan het politiewerk dat vooraf ging aan de aanhouding van Bundy, maar dit wordt zo halfbakken gedaan dat het niet beklijft. ‘Ted Bundy: American Boogeyman’ is een goedkoop gemaakte tv-film die weinig te vertellen heeft.

Wil je meer inzicht in de geest van een seriemoordenaar of meer weten over de impact van een moord op een gemeenschap, zoek dan verder. Als je brute moorden wilt zien die in real life zijn gepleegd en waar families van de slachtoffers tot op de dag van vandaag onder lijden, dan is dit je ding.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

DVD- en blu-ray-release: 20 oktober 2021