Ted & Het geheim van koning Midas – Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas (2017)

Recensie Ted & het geheim van koning Midas CinemagazineRegie: David Alonso, Enrique Gato | 85 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Jan Kooijman, Yvonne Coldeweijer, Pip Pellens, Charly Luske, Ferry Doedens, Murth Mossel | Originele stemmencast: Óscar Barberán, Michelle Jenner, Adriana Ugarte, Luis Posada, Miguel ´Angel Jenner, José Corbacho, Roser Batalla, Rafael Calvo, David Brau

Afgezien van een goed te verklaren naamsverandering (in de eerste animatiefilm heette hij nog Jones, de link met inspiratiebron Indiana is blijkbaar te duidelijk) is Ted Stones geen spat veranderd sinds zijn eerste langspeelfilm ‘Ted & de schat van de mummie’ (2012). Okay, hij is misschien ietsje zelfverzekerder over zijn grote liefde Sara – met wie de film opent. Maar wanneer zijn collega-bouwvakkers hem laten weten niet te geloven dat hij de inmiddels beroemd geworden Sara persoonlijk kent, trekt hij zich dat toch wel aan.

Na een spannende en best wel grappige scène waarin Ted – inmiddels ook parttime archeologiestudent – een voor hem belangrijk doosje moet redden van een eeuwig verblijf in een bak cement, gaat het verhaal echt van start. Ted krijgt een uitnodiging voor Sara’s lezing over haar baanbrekende vondst die het bewijs levert voor het bestaan van de ketting van de legendarische koning Midas. Maar vlak voor zijn vertrek naar Las Vegas krijgt hij onverwacht bezoek: Mummie – uit de vorige film – staat voor de deur!

De praatgrage Mummie valt niet makkelijk af te schudden en dus gaan de twee samen naar Vegas. Tijdens de rit moet Ted alles op alles zetten om Mummie niet te veel op te laten vallen, maar natuurlijk gaat dat mis. Eenmaal aangekomen bij de locatie waar Sara haar wereldschokkende bevindingen kenbaar gaat maken, ontmoet Ted Tiffany, Sara’s stagiaire, die Teds bewondering voor Sara’s vakkundigheid deelt. Maar, zoals de openingsscène ons al heeft ingelicht, zijn er kapers op de kust en Sara’s veiligheid komt ernstig in het geding. Ted, Tiffany, hondje Bieber, Sara’s papegaai Belzoni en uiteraard Mummie, moeten snel samenwerken om zowel Sara als de ketting van koning Midas te redden.

‘Ted & het geheim van Koning Midas’ is – net als deel 1, die je overigens eigenlijk wel gezien moet hebben om ten volste van deze sequel te genieten – een vaardig gemaakte animatiefilm vol humor en kwinkslagen naar avonturenfilms de jaren tachtig. De film heeft alle ingrediënten voor een geslaagd avontuur: een mysterieuze legende, een tweetal sympathieke hoofdpersonages die voor elkaar bestemd zijn (waarbij de girlpower van Sara niet onopgemerkt mag blijven); grappige sidekicks (de strijd tussen Bieber en Belzoni is echt hilarisch) en een aantal aansprekende locaties. Zo reist Ted naar het land waar zijn bedenker woont. Ja, het zal voor veel mensen als een verrassing komen dat er geen grote Amerikaanse studio aan de wieg van Ted en zijn vrienden heeft gestaan, maar een Spaanse. De film ziet er gelikt uit – beter dan de eerste – en hoewel de stijl wellicht wat lijkt op dat van concurrerende animatiefilms stoort dat geenszins.

Wat het meest opvalt aan ‘Ted & het geheim van Koning Midas’ is dat de film écht familievriendelijk is; de schurken zijn niet echt eng en – ook belangrijk – de geijkte poep- en plasgrappen in het genre blijven achterwege. Voor volwassen kijkers is de voorspelbaarheid van de plot waarschijnlijk een reden om in te dutten, maar voor de doelgroep is deze tweede animatiefilm over Ted volop genieten geblazen. Een film om in je hart te sluiten en een derde deel is van harte welkom.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 februari 2018
DVD- en blu-ray-release: 12 september 2018