Teddy’s kerstfeest – Teddybjørnens jul (2022)

Recensie Teddy's kerstfeest CinemagazineRegie: Andrea Eckerbom | 78 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Marte Klerck-Nilssen, Vegard Strand Eide, Gunn Tove Grønsberg, Mariann Hole, Jan Gunnar Røise, Medina Iqbal, Nader Khademi, Lene Kongsvik Johansen, Morten Rudå, Marianne Krogness

Maria is een jong meisje dat met haar vader, moeder en kleine broertje in een Noors dorpje woont. Kinder/familiefilm ‘Teddy’s kerstfeest’ speelt zich af ergens in de jaren vijftig, zestig van de vorige eeuw. Het is bijna kerst en in de openingsscène zien we Maria en Lillebror de kerstboom versieren. Het is de kijker niet meteen niet duidelijk wie van de twee het minst op zijn mondje gevallen is, want beide kids zijn nogal eigenwijs en bijdehand. Maar aan Maria is iets bijzonders: ze heeft zo’n levendige fantasie dat ze ervan overtuigd is dat bepaalde voorwerpen leven of dat er trollen in de schuur wonen. In een uitgerekte slapstickscène zien we wat het effect van haar ongebreidelde fantasie op het gezinsleven is – en hoe vooral haar vader daar moeite mee heeft.

Naar goed Noors gebruik eet de familie – opa en oma zijn inmiddels ook gearriveerd – rijstepap, maar omdat de ondeugende Lillebror de laatste amandel (die aan het gerecht toegevoegd moet worden voor het verrassingseffect én het marsepeinen varkentje) heeft opgegeten, wordt Maria met een muntje op pad gestuurd om één amandel te kopen. Uiteraard krijgt ze die gratis mee van de vriendelijke, maar onhandige kruidenier. Dat betekent dat ze naar de kerstmarkt kan! Bij een kraampje met een rad van fortuin valt haar oog op een teddybeer (die zich in een eerdere scène al aan het publiek heeft voorgesteld, zodat wij weten dat het een levende, maar arrogante beer is die zich niet wil verlagen tot speelgoed voor kinderen, ben je mal! Hij wil de wereld zien!). Maria trekt het juiste lootje, maar de teddybeer geeft het rad nog een tikje zodat de kermisexploitant haar niet gelooft.

Wat volgt is een avontuur waaruit blijkt hoever een kind dat haar zinnen op iets gezet heeft kan gaan en dat ze leert van de consequenties. Maar er zit ook een les in voor de teddybeer, die al snel het kraampje verlaat en in een hele nieuwe omgeving terecht komt. Eigenlijk heeft Teddy een identiteitscrisis en is Maria gewoon een kind dat leert van haar fouten. Ook Lillebror ondergaat nog een miniavontuur: hij is ervan overtuigd dat zijn vader eigenlijk de kerstman is en wil dit tot op de bodem uitzoeken. Dit alles in een warme, gezellige setting, ‘Teddy’s kerstfeest’ is soms als een tot leven gekomen kerstkaart. Rode en groene kleuren, pakjes onder de boom, kerstlichtjes en sneeuw en dan die lekkernijen die de lieve moeder in de keuken klaar maakt… de kneuterigheid spat van het scherm, maar dat is uiteraard precies de bedoeling van deze film. ‘Teddy’s kerstfeest’ is vakkundig gemaakt, maar wel voorspelbaar en ondanks dat Maria ergens inbreekt, braaf.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 december 2023