Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (2016)

Regie: Dave Green | 112 minuten | actie, avontuur, komedie, science fiction | Acteurs: Megan Fox, Will Arnett, Laura Linney, Stephen Amell, Noel Fisher, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Alan Ritchson, Tyler Perry, Brian Tee, Stephen Farrelly, Gary Anthony Williams, Peter Donald Badalamenti II, Tony Shalhoub, Brad Garrett, Opal Alladin, Brittany Ishibashi, Connor Fox, Alessandra Ambrosio, Stan Demidoff

Het was eigenlijk heel slecht en afgezaagd, maar je bent een enorme zuurpruim als je – opgroeiend in de jaren negentig van de vorige eeuw – niet van de ‘Teenage Mutant Nina Turtles’ animatieserie hield. Was het kinderachtiger dan de originele comic? Zeker, maar men had er plezier van. Toch hebben de fans tot nu moeten wachten om bepaalde (essentiële) elementen uit de tekenfilm in filmformaat te mogen zien.De Turtles-film uit 2014 was een lichte tegenvaller, maar met het vervolg beloofden de makers alles wat kijkers van het eerste uur misten. Slechteriken Krang, Bebop, Rocksteady en Baxter Stockman zijn aan opvolger ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows’ toegevoegd, evenals de coole sidekick Casey Jones die met zijn dreigende hockeymasker alle criminelen de stuipen op het lijf kon jagen. Als gevolg hiervan krijgen we een nieuwe regisseur (Dave Green) en ook aartsvijand Shredder is gerecast. Kowabunga…?

De wereld is weer eens in gevaar! Shredder, deze keer gespeeld door Brian Tee, en zijn ninja’s keren terug en bundelen hun krachten met de excentrieke wetenschapper Baxter Stockman (gespeeld door komiek Tyler Perry). Stockman probeert de slechterik uit de gevangenis te breken door middel van een teleportatiemechanisme. Shredder wordt in het midden van zijn teleportatiereis echter naar een andere dimensie gezogen en ontmoet Krang (stemwerk door Brad Garrett), een levend brein dat huist in een gigantische cyborg. Samen met Shredder wil hij de wereld overnemen. Het is aan de Turtles en hun sidekicks April O’Neil (Megan Fox) en Casey Jones (Stephen Amell) om het hele team van slechteriken te stoppen.

Wat volgt is een film waar veel interessante ideeën worden geïntroduceerd, maar die ofwel verkeerd worden aangepakt, ofwel teveel naar de achtergrond worden geschoven. Zo is het voor fans van het eerste uur geweldig om na al die jaren eindelijk Bebop en Rocksteady, twee criminelen die door Stockman worden omgetoverd in respectievelijk een zwijn en een neushoorn, in een grote filmproductie te zien. Als dan blijkt dat ze slechts één keer paden met de Turtles kruisen, is dat wel een beetje een teleurstelling. Het is wél de beste en leukste scène uit ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows’, dat mag dan wel gezegd worden. Het plezier wat we kennen uit de originele serie is hier aanwezig, het is grappig, intens en bovenal ronduit belachelijk.

Helaas is dit één van de weinige fragmenten waarin dat niveau gehaald wordt. Shredder krijgt niets te doen en Krang is vooral irritant als het grote obstakel in de film. De Turtles zelf zijn leuk maar hun verhaallijn vervalt in de clichés die we in iedere Turtlefilm sinds 1990 hebben gezien. Leonardo en Raphael krijgen natuurlijk ruzie over leiderschap van het team, terwijl de techneut Donatello en grappenmaker Michelangelo zich wijselijk op de achtergrond houden. De komst van Casey Jones had de nodige kwaliteit moeten brengen, vooral omdat Stephen Amells titelrol in de serie “Arrow” zo goed op dit personage aansluit. In plaats daarvan krijgen we een vertolking die niet veel verschilt van Chris O’Donnells Robin in het beruchte ‘Batman & Robin’. Amell doet zijn best er iets van te maken maar het personage is uiteindelijk te zeurderig geschreven om echt uit de verf te kunnen komen. Megan Fox als April O’Neil maakt het er allemaal niet beter op, ze fungeert net als in de eerste film vooral als seksobject en heeft niets te maken met de stoere, onafhankelijke reporter die men van vroeger kent.

Toch schiet het nergens zo erg uit de bocht dat het te afschuwelijk voor woorden wordt. Er zijn een paar momenten die de middelmatigheid overstijgen maar uiteindelijk is ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows’ vooral een film die nieuw speelgoed tentoonstelt. Die Turtletruck ziet er in de film dan ook wel erg cool uit, maar dat maakt nog geen goed gestructureerd verhaal. Helaas weer een iteratie met maar weinig Turtle power.

Redactie Cinemagazine

‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows’ verschijnt woensdag 26 oktober 2016 op DVD, blu-ray, blu-ray 3D en 4K Ultra HD blu-ray.