Teeth (2015)

Regie: Tom Brown, Daniel Gray | 7 minuten | animatie, korte film, komedie, drama, thriller | Voice-over: Richard E. Grant

Daniel Gray en Tom Brown zijn beiden animatieregisseurs die voor de Britse productiestudio Holbrooks werken, vooral gespecialiseerd in korte animatiefilms en reclamespotjes. ‘Teeth’ is hun tweede samenwerking, na het eerdere ‘T.O.M.’ uit 2007, een prachtige kortfilm over een buitengewone wandeling naar school.

‘Teeth’ is het licht absurdistische levensverhaal van een man die geobsedeerd lijkt te zijn door zijn gebit. De hele film wordt getekend vanuit het perspectief van zijn tanden. Het begint met het krijgen van de eerste melktandjes en het gaat door tot de man z’n allerlaatste tand verliest door zijn overdreven drang naar zoetigheid. Vanaf daar neemt het verhaal een vreemde wending, maar het zou jammer zijn te veel weg te geven. Het motto van ‘Teeth’ luidt in ieder geval veelzeggend: ‘that which is neglected, is lost’.

‘Teeth’ is qua stijl even mooi zo niet mooier dan ‘T.O.M.’, maar toont daarbovenop ook de groei van beide animatieproducenten aan. Gray en Brown vormen een heerlijk duo, die de grens tussen onschuld en ironie, mysterie en simpliciteit steeds opzoeken.

De kortfilm wordt begeleid door een charmante voice-over van de Britse acteur Richard E. Grant, die met een vlotte en luchtige narratief de animatie stem geeft. ‘Teeth’ duurt maar vijf minuten en is dus erg beknopt, maar voor deze short werkt dat eigenlijk heel goed. Er zit een fijn ritme in de animatiefilm. ‘Teeth’ is heerlijk in zijn originele details en geluidseffecten. Zo kan je meermaals het publiek ineen zien krimpen bij het horen van het geschraap van een mes over de voortanden of het gesmak bij het verorberen van het avondmaal. Zowel inhoudelijk als qua vorm is deze korte animatiefilm een aanrader.

Esca van Blarikom