Tell Tale (2009)

Regie: Michael Cuesta | 93 minuten | drama, horror, thriller, science fiction | Acteurs: Josh Lucas, Lena Headey, Brian Cox, Beatrice Miller, Jamie Harrold, Michael K. Williams, Pablo Schreiber, Tom Riis Farrell, Ulrich Thomsen

Een geschreven nachtmerrie van Edgar Allen Poe en de gebroeders Scott die hun geldbuidel tevoorschijn halen: dat klinkt als een winnende combinatie. Het werk van Poe is weliswaar niet groter dan een uit de hand gelopen opstel maar bood blijkbaar genoeg bibbermomenten om er een film losjes op te baseren. Deze moderne versie werd in een zomerjurkje gestoken. Want in de zomer mag het iets speelser zijn. ‘Tell Tale’ blinkt dan ook niet echt uit in geloofwaardigheden maar dat neemt niet weg dat dit aanvaardbaar kijkvoer is. Als u niet te kritisch bent tenminste.

Speels betekent helaas ook onsecuur. Regisseur Michael Cuesta krijgt geen vloeiende lijn in ‘Tell Tale’. Teveel onwaarschijnlijkheden en toevalligheden dwarsbomen de opportuniteit om tot een waterdicht geheel te komen. De makers bedienen zich van teveel kunstmatige handgrepen om hun plot te doen uitkomen. Soms heeft te hard je best doen een averechts effect.

Maar voor je “cut the crap” kan roepen pakt het verhaal je toch even beet. Omdat je simpelweg wil weten welke climax er in het verschiet ligt. ‘Tell Tale’ grijpt je weliswaar niet bij de lurven maar gidst je adagio naar de ontknoping. Er gebeurt te weinig imponerends of vernieuwends. Bovendien komt een aantal nevenpersonages, zoals de rol van Ulrich Thomsen, behoorlijk povertjes voor de dag. Tijdsnood of gewoon slordigheid? Bij Tony en Ridley Scott denk je natuurlijk aan geldverslindende projecten met veel dikdoenerij. Op dat gebied blijft deze prent opvallend low profile. Een lijn die werd doorgetrokken naar cast en regisseur.

Een donorhart vormt het kloppend…euh …hart van de film. Terry (Josh Lucas) mag zich gelukkig prijzen. Hij heeft net een nieuwe tikker gekregen die hem in staat stelt om verder voor zijn dochter te zorgen. Maar wat als dat hart soms rare capriolen begint te maken? De arme man weet niet wat hem overkomt wanneer flarden van een verschrikkelijke gebeurtenis zijn geest gijzelen en hem tot onmenselijke daden dwingen. Een snel vergeten thriller en aan het einde krijgt u nog een denkoefening in de maag gesplitst waarmee u in de kroeg aan de slag kan.

Jochem Geelen