Ten Inch Hero (2007)

Regie: David Mackay | 102 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Elisabeth Harnois, Clea DuVall, Sean Patrick Flanery, Jensen Ackles, Danneel Harris, Alice Krige, John Doe, Brandon Barash, Matt Barr, Jordan Belfi, Tony Daly, Peter Dennis, Judith Drake, Reid Godshaw, Justin Jones, Mahée Thorak, Adair Tishler, Jed Williams, Sean Wing

Een groep vrienden die elkaar bijstaan door dik en dun. Het is de succesformule voor een feel-good film (of tv-serie, zoals “Friends”). In de jaren tachtig kwam dit fenomeen meer dan uitstekend naar voren in films als ‘St. Elmo’s Fire’ en (met het thema in spiegelbeeld) ‘The Breakfast Club’. Precies tien jaar na deze klassiekers kwam ‘Empire Records’ die een al even warm gevoel gaf. En nog eens tien jaar (en een beetje) later komt dan ‘Ten Inch Hero’ die dezelfde kapstok gebruikt als ‘Empire Records’: een vrolijk klein winkeltje gerund door vrienden met elk een unieke eigenschap.

De vrienden waar de film over gaat in de sandwichshop van ‘Ten Inch Hero’ zijn hoofdzakelijk de drie jonge dames Tish, Piper en Jen. De eigenaar en de mannelijke kok hebben weliswaar hun eigen verhaal, maar hebben minder screentime. Hierdoor neigt de film dan ook naar een chick-flick, maar wel één die door mannen beter gewaardeerd kan worden dan het gros van die ellende. Het doet denken aan de populaire tv-series ‘Gilmore Girls’, ‘Charmed’ en ‘Desperate Housewives’; series die vaak ook gevolgd worden door het mannelijk deel van de bevolking. Dat de mooie Tish een aantal malen naakt in de film is te zien, is daarbij ook niet bepaald van ondergeschikt belang.

De cast bestaat voornamelijk uit televisiesterren, met een paar acteurs/actrices die al wel filmervaring hebben, zoals Sean Patrick Flanery (‘Boondock Saints’) en Alice Krige (‘Silent Hill’). Elisabeth Harnois (‘One Tree Hill’) is de eerste van de drie hoofdrolspeelsters waar we kennis mee maken. Zij heeft zeker haar looks mee en weet de achtergrond van haar personage redelijk over te brengen (ondanks de ietwat mindere editing die ervoor zorgt dat haar verhaal wel heel abrupt komt). Danneel Harris (‘Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay’ en ook ‘One Tree Hill’) heeft het qua emotionele scènes makkelijk, maar komt er door de eerdergenoemde naaktscènes allesbehalve makkelijk vanaf. De meest lastige (en confronterende) rol is voor Clea DuVall (‘Ghosts of Mars’) weggelegd. Dankzij haar ruime ervaring weet ze van haar moment de ’tear jerker’ te maken die volgens het boekje hoort in dit soort films.

Is ‘Ten Inch Hero’ net zo goed als die jaren tachtig toppers? Daarvoor mist het net de verborgen diepgang, maar de film is zeker niet oppervlakkig te noemen. In ‘Ten Inch Hero’ komen wereldse, soms eenvoudige maar niet minder serieuze, problemen aan de orde waar een groot deel van de jonge westerse wereldbevolking wel iets in kan vinden om het inlevingvermogen te activeren. En uiteindelijk geeft het dat bekende warme gevoel waar het allemaal om gaat. Waarschijnlijk zal de film niet zo goed in het geheugen gegrift blijven als ‘The Breakfast Club’, maar hetzelfde doel wordt wel bereikt.

Roland Torenbeek