Tenacious D in ‘The Pick Of Destiny’ (2006)

Regie: Liam Lynch | 97 minuten | muziek, komedie | Acteurs: Jack Black, Kyle Gass, Jason Reed, Tim Robbins, Ben Stiller, Colin Hanks, David Krumholtz, Jason Segel, Melissa-Anne Davenport, Lara Everly, Brittany Eldridge, Meat Loaf

In 1994 zag de rockband Tenacious D voor het eerst het licht en bekroonde zichzelf tot ‘de beste band op aarde’. Tenacious D bestaat uit Jack Black bekend van onder andere ‘School of Rock’ en ‘Shallow Hal’ en zijn maatje Kyle Gass. In de jaren 90 verschenen zij regelmatig in een komisch programma op de Amerikaanse zender HBO. Daarnaast traden zij als rockband op als openingsact voor onder andere Beck en Pearl Jam. Hierdoor kreeg de band steeds meer fans.  In 2001 brachten zij hun eerste album uit genaamd ‘Tenacious D’. Dit album werd ook in Nederland uitgebracht, maar werd geen grote hit. Toch heeft de band veel fans. Jack Black en Kyle Gass liepen al jaren rond met het idee voor een bioscoopfilm over hun band. Anno 2006 is deze er eindelijk gekomen.

‘In The Pick of Destiny’ is een rockmusical/komedie geworden waarin we te zien krijgen hoe JB (Jack Black) en KG (Kyle Gass) elkaar ontmoet hebben en hoe zij de beste band op aarde proberen te worden. De film begint met een interessant rock intro waarin de kleine JB een rockserenade houdt, iets waar zijn Christelijke ouders niet van gediend zijn. Zijn vader, gespeeld door Meatloaf, zingt zijn zoon toe dat rock iets Duivels is en dat hij daar niets mee te maken moet hebben. Nadat JB de hulp van zijn rock god Dio heeft gevraagd, vlucht JB het huis uit. Hij reist een aantal jaar door Amerika, eenmaal volwassen belandt JB in Hollywood. Daar ontmoet hij straatartiest KG. Alleen JB ziet de genialiteit van KG’s muziek. Hij wil niets liever dan de leerling worden van hem en zijn eenmansband ‘The Kyle Gass Project’. De twee worden dikke vrienden en komen samen tot de ontdekking dat de sleutel tot het succes een plectrum is dat in het Rock Museum ligt.

‘Tenacious D in ‘The Pick of Destiny’ is een film voor de liefhebber van de band Tenacious D zelf. Als je hen kent dan weet je wat je kan verwachten in een film als deze. JB en KG blowen, rocken en gaan een alles beslissend rockduel aan met de Duivel. Dit alles om de beste band ter wereld te kunnen worden. Zo zien we dat JB en KG ruzie krijgen tijdens hun zoektocht naar de ‘Pick of Destiny’ Ze gaan allebei hun eigen weg. JB beland in een bos waar hij verkeerde paddestoelen eet. Een zeer kleurrijke ‘droomscène’ volgt waarin JB samen met een Yeti een vrolijke tijd in een wonderlijke wereld doorbrengt. De humor van de film is flauw, waardoor je al snel genoeg krijgt van de film. Zelfs de finale waarin JB en KG een rockduel hebben met Satan helpt de film niet verder. Het verhaal wordt naar het einde toe saai en biedt geen verrassingen.

In kleine bijrollen zien we Ben Stiller en Tim Robbins. Stiller speelt de vreemde, langharige verkoper in een muziekwinkel waar JB en KG naartoe voor informatie over een gitaarplectrum. De verkoper brengt JB en KG naar een aparte kamer waar zij in alle geheimzinnigheid kunnen praten over ‘the Pick of Destiny’, een plectrum waarmee de bezitter de beste nummers ter wereld kan schrijven. Tim Robbins speelt een zonderlinge figuur met een manke been. Hij is zelf ook uit op het plectrum. Hun optredens zijn een leuke aanwinst voor de film. Het vreemde gevoel voor humor en de rockmuziek zal meer gewaardeerd worden door de echte fans van ‘Tenacious D’. Wie Jack Black alleen kent van zijn rollen in films als ‘School of Rock’ en High Fidelity’ zal wat teleurgesteld zijn na het zien van deze film. De rockmuziek is goed, maar de humor van de heren is misschien wel leuk voor korte sketches maar een volledige film kan je er niet mee vullen. Wat ‘The Greatest Motion Picture of All Time’ moest worden is helaas een matige film geworden.

Marvin Heineman

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 22 februari 2007