Tendres cousines (1980)

Regie: David Hamilton | 92 minuten | erotiek, romantiek | Acteurs: Thierry Tevini, Anja Schüte, Valérie Dumas, Évelyne Dandry, Elisa Servier, Jean-Yves Chatelais, Macha Méril, Hannes Kaetner, Silke Rein, Laure Dechasnel, Pierre Vernier, Jean Rougerie, Catherine Rouvel, Gaëlle Legrand, Anne Fontaine

Het verschijnen van soft erotische films in Frankrijk is al lang geen verrassing meer, denk bijvoorbeeld aan het overbekende ‘Emmanuelle’. Kunstfotograaf David Hamilton staat bekend om zijn licht-erotische films, een titel als ‘Ontwakende verlangens’ laat dan ook weinig aan de verbeelding over. In ‘Tendres cousines’ uit 1980 zien we ontluikende liefdes op de voorgrond treden. Een thema dat juist vooral nu op het randje is omdat we een veertienjarige jongen volgen en zijn eerste ervaring op liefdesgebied, misschien omschrijft een erotisch coming of age verhaal de film nog wel het beste. Boze tongen beweren dan ook dat het hier gaat om kinderporno, iets dat totaal niet waar is. Alle scènes kunnen door de beugel maar feit is wel dat de regisseur hier een gevaarlijk thema aansnijdt.

Julien (Thierry Tevini) is verliefd op zijn nichtje Julia (Anja Schüte) maar zijn nichtje is verliefd op zijn oom en een ander nichtje is dan weer verliefd op Julien en zo valt er over de relaties nog wel even door te gaan. Erg veel inhoud heeft de plot niet, het lijkt louter een reden voor regisseur David Hamilton om vrouwelijk naakt in beeld te kunnen brengen. Laat nou net dit het onderdeel zijn dat de regisseur uitstekend beheerst, met schaars geklede vrouwen (hoewel op niet erg originele plaatsen) liggend in het gras of knoopjes losmakend in de hooischuur.

Verder kabbelt het verhaal, dat zich afspeelt in 1939, wat voort zonder enige noemenswaardige gebeurtenissen en is het ronduit saai. Verhoudingen tussen familieleden en knechten zorgen voor de erotische scènes tot de oorlog aanbreekt. Alle mannen moeten naar het front en de veertienjarige Julien blijft als enige man op het landgoed over. Al snel wenden alle vrouwen zich tot deze jongen, een situatie waar hij dan ook gretig gebruik van maakt. De enige die afzijdig blijft is net het meisje waar Julien van houdt. Het thema van ‘Tendres cousines’ zal niet bij iedereen in goede aarde vallen maar dit is geen reden voor het mijden van de film. Wel een goede reden hiervoor is het ontbreken van een interessante verhaallijn en boeiende personages. Hamilton weet het vrouwelijk schoon soms prachtig op camera vast te leggen maar dat is bij lange na niet genoeg om de film aan te raden.

Meinte van Egmond