Term Life (2016)

Recensie Term Life CinemagazineRegie: Peter Billingsley | 94 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Vince Vaughn, Hailee Steinfeld, Bill Paxton, Jonathan Banks, Jordi Mollà, Terrence Howard, Shea Whigham, Jon Favreau, William Levy, Mike Epps, Taraji P. Henson, Cain Velasquez, Rio Hackford, Annabeth Gish, Brian F. Durkin, James Paxton

Je denkt niet snel aan Vince Vaughn als held in een actiefilm. Toch blijkt de normaal gesproken in komedies gecaste acteur verrassend geschikt voor de rol van doorgewinterde crimineel in het dertien-in-een-dozijn graphic-novel-verfilming ‘Term Life’. Vaughn speelt Nick Barrow, een man die zijn brood verdient door overvallen te plannen. Hij verkoopt die in detail uitgewerkte plannen aan misdadigers, die het vervolgens ten uitvoer brengen. Dat gaat lang goed. Tot een stel corrupte politie-agenten zich ermee gaan bemoeien en Nicks klanten omkomen bij de klus. Hoofdverdachte nummer één is Nick, en Viktor, de vader van een van de slachtoffers – een van de machtigste en beruchtste kartelbazen van Amerika – zint op wraak. Nick is zijn leven niet meer zeker.

Dat heeft nog een extra consequentie. Nick heeft namelijk een tienerdochter, Cate (Hailee Steinfeld), die hij nooit ziet, maar op wie hij wel dol is. Met de dood in ogen sluit hij nog even een levensverzekering (“term life”, en de titel van de film is verklaard, al wordt er op dit uitgangspunt gek genoeg later niet meer teruggekomen) af, met haar als begunstigde. Maar wanneer kingpin Viktor erachter komt dat Cate Nicks meest dierbaarste persoon is, loopt zij ook gevaar. Nick aarzelt geen moment en dwingt zijn tegenstribbelende dochter samen met hem te vluchten. De zestienjarige Cate heeft namelijk helemaal geen behoefte aan een ouder die haar in haar zelfstandigheid afremt. Haar moeder is net ingecheckt in een afkickkliniek, dus wat moet ze met een vader die ze niet eens kent? Nick is echter volhardend en langzaam maar zeker groeien de twee natuurlijk naar elkaar toe.

En dat gaat niet zonder dat Cate wat van de trucjes van Nick leert. Wat haar later uiteraard nog handig van pas zal komen. In die zin is ‘Term Life’ beslist niet verrassend. Verwacht geen adembenemende plottwisten, want daarvoor ben je bij deze middelmatige actiefilm aan het verkeerde adres. Wat je wel krijgt is een continue onderhoudende prent, met best aardige acteerprestaties en verrassend grote namen in de credits. Zo zien we naast Vince Vaughn en Hailee Steinfeld in de hoofdrollen ook onder andere Bill Paxton, Taraji P. Henson, Jon Favreau en Terrence Howard in kleine rollen voorbij komen (de term vriendendienst komt dan bij je op, maar who cares?).

Hoewel het eigenlijk op basis van het verhaal niet zou kunnen, weet de film toch nog de aandacht van de kijker vast te houden, dankzij een prettig tempo en de gedegen cast. Er had wel wat meer humor in gemogen, afgezien van dat ene moment waarin Vaughns idiote kapsel wordt bespot valt er bar weinig te lachen. En natuurlijk rammelt er nog meer aan. Of je je met deze film zult vermaken? Die kans zit er wel in. Memorabel is ie echter niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 juni 2016
DVD- en blu-ray-release: 4 november 2016